Prve fotografije rumenega pingvina

Belgijski fotograf pokrajin in divjih živali Yves Adams je decembra 2019 vodil dvomesečno fotografsko odpravo v južnem Atlantiku, ko se je skupina ustavila na otoku v Južni Gruziji, da bi fotografirala kolonijo z več kot 120.000 kraljevskimi pingvini.

Med raztovarjanjem varnostne opreme in hrane na Salisbury Plain je Adams opazil nenavaden prizor, ki ga še nikoli ni videl: pingvin s svetlo rumenim perjem.

»Še nikoli nisem videl ali slišal za rumenega pingvina,« je povedal fotograf za Kennedy News. »Na tej plaži je bilo 120.000 ptic in edino ta je bila tam rumena.«

Na srečo fotografov je pingvin tropskega videza pristal na plaži blizu skupine. Imeli so neoviran pogled na morje pingvinov in tjulnjev na tem območju.

»Imeli smo tako srečo, da je ptica pristala prav tam, kjer smo bili,« je povedal fotograf. »Našega pogleda ni oviralo morje ogromnih živali. Običajno se je zaradi njih skoraj nemogoče premikati po tej plaži.«

»Bilo je sanjsko, ko je pristal pri nas. Če bi bil oddaljen 50 metrov, ne bi mogli dobiti te predstave življenja.«

Levcisični pingvin
vir: Yves Adams/Kennedy News

Fotografiral je levcističnega pingvina

Čudna obarvanost pingvina je posledica stanja, imenovanega levcizem, ki povzroči izgubo pigmentacije.

»To je levcistični pingvin,« je povedal Adams. »Njegove celice ne ustvarjajo več melanina, zato črno perje postane tako rumene in kremaste barve.«

Znanstveniki so ugotovili, da se rumeni pigment v pingvinskem perju kemično razlikuje od vseh drugih molekul, za katere je znano, da dajejo barvo perju.

»Pingvini uporabljajo rumeni pigment za privabljanje partnerjev in močno sumimo, da se rumena molekula sintetizira znotraj,« je povedal raziskovalec Daniel Thomas za Smithsonian Insider. »Je ločen od katerega koli od petih znanih razredov pigmentacije perja perutnine in predstavlja novi šesti razred pernatega pigmenta. Kolikor nam je znano, molekula ni podobna nobenemu od rumenih pigmentov, ki jih najdemo v pingvinovi prehrani.«

V primeru tega popolnoma rumenega pingvina pa ni jasno, ali njegovo značilno perje naredi ptico zelo privlačno ali ultra odbojno za dame.

Yves Adams je med ekspedicijo, ki se je nadaljevala še 8 tednov po tem nepozabnem ogledu, posnel na tisoče fotografij, fotograf pa je te fotografije nedavno našel in uredil med iskanjem po veliki zbirki.

Pingvini
Salisbury Plain je najbolj znana po gnezdišču pingvinov.
vir: Wikipedia
VIRPetaPixel
Prejšnji članekČas je za Red Bull Campus Clutch, največji študentski Valorant turnir
Naslednji članekBrezplačna pomoč za dijake – pomagaj tudi ti!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.