Rastlina, ki se lahko spremeni v mesojedko

A macro image of a common house fly half caught inside a hungry Venus fly trap plant
Foto: joe hidalgo photgography iz iStock

Tropski gozdovi skrivajo marsikatere izredne skrivnosti. Ena od trenutno najbolj zanimivih rastlin za botanike je Triphyophyllum peltatum. Rastlina je vrsta lijane, ki je doma v tropih zahodne Afrike. Poleg zanimivih medicinskih in farmacevtskih lastnosti pa je zanimiva, ker lahko pod določenimi pogoji postane mesojeda.

Triphyophyllum peltatum je medicinsko zanimiva, saj se raziskuje njena uporabnost pri zdravljenju raka trebušne slinavke in pri zdravljenju levkemije. Njene zdravilne lastnosti pa so lahko zanimive tudi iz vidika zdravljenja malarije in nekaterih drugih tropskih bolezni. Vendar pa je velika zanimivost lijane to, da lahko svoja hranila pridobiva tudi iz živalskih virov. Na njenem jedilniku se namreč znajdejo tudi majhne žuželke, ki se ujamejo v lepljive kapljice na po površini rastline in jih rastlina nato z litičnimi encimi prebavi.

circular vine at the roots. Bush grape or three-leaved wild vine cayratia (Cayratia trifolia) liana ivy plant bush, nature frame jungle border, isolated on white background with clipping path included, real zise
Foto: Nature Desaign iz iStock

Prilagodljivost rastline se kaže v listih

Triphyophyllum peltatum je izjemno sposobna prilagajanja. Zdi se celo, da se prilagaja spremembam, ki se dogajajo v njenem habitatu. To se opazi predvsem na listih rastline, ki so lahko treh različnih oblik. Sprva ima rastlina t. i. enostavne liste, ki služijo fotosintezi. Le ti se lahko nato preobrazijo v »liste pasti«, ki imajo veliko število lepljivih pasti na svoji površini. Ko ti listi odslužijo svojemu namenu pa lahko rastlina iz njih naredi liste z dvema kaveljčkoma, ki ji omogočata, da preide v stadij lijane. Razvojne stopnje so lahko različno dolge, mesojedi stadij pa se lahko popolnoma izpusti iz razvoja rastline, ali se pojavi kasneje.

Green leafy plant. Branches of leaves isolated on white background. Cutting path.
Foto: Eakarat Buanoi iz iStock

Napredek pri gojenju

Napredek, ki je opazen pri razumevanju te rastline, je sprožilec, ki rastlino spremeni v mesojedko. Triphyophyllum peltatum je namreč izredno težko gojiti, kar jo naredi težko za raziskovanje. To težavo je uspelo premostiti znanstvenikom iz Leibniške univerze v Hannovru. Rastlino so namreč uspeli vzgojiti v Würzburškem botaničnem vrtu. Izumili so namreč gojenje velikega števila teh rastlin z dodatkom posebnih hranilnih medijev v gojitvenih loncih.

Prav sposobnost gojenja Triphyophyllum peltatum je pomagala odkriti dejavnik, ki sproži preobrazbo rastline v mesojedko. Ekipa botanikov z Leibniške univerze v Hannovru pa je svojo najdbo tudi objavila v reviji New Phytologist.

Home plant, Liana, Hoya Isolated on white background, blank for interior decoration
Foto: Tatyana Lukina iz iStock

Preobrazbo sproži pomanjkanje fosforja

Eden od botanikov, Traud Winkelmann, je rezultate študije povzel tako: »Rastlino smo izpostavili različnim stresnim dejavnikom, vključno s pomanjkanjem različnih hranil, in preučevali, kako se je na vsakega odzvala. Samo v enem primeru smo lahko opazili nastanek pasti: v primeru pomanjkanja fosforja

Rastlina je bila sposobna težave s pomanjkanjem hranil, ki jim je bila izpostavljena v svojem naravnem habitatu, uspela rešiti s privzemov teh hranil iz drugega vira. Da bi se izognila grožnji podhranjenosti, je dostop do fosforja pridobila s prebavo žuželk. »Ta nova dognanja so preboj, saj omogočajo prihodnje molekularne analize, ki bodo pomagale razumeti izvor mesojedstva,« so prepričani znanstveniki.

Twisted jungle vines with leaves of wild morning glory liana plant isolated on white background, clipping path included.
Foto: Chansom Pantip iz iStock
VIRScience daily
Prejšnji članek10 najboljših pesmi Tine Turner
Naslednji članekTrdi diski bodo kmalu del računalniške zgodovine

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.