Trdi diski bodo kmalu del računalniške zgodovine

hdd, computer, laptop
Foto: rohitdarbari iz Pixabay

Strokovnjak Shawn Rosemarin, lastnik podjetja, ki se ukvarja s prodajo trdih diskov, meni, da bodo ti kmalu postali del zgodovine. Po njegovem mnenju bi zadnji trdi disk lahko prodali že čez približno pet let. Veliko podatkov se namreč že shranjuje v oblake, do vsebin lahko dostopamo s pametnim telefonom ali tablico … Večina prenosnikov in računalnikov pa še vedno vsebuje tudi trde diske. Zakaj?

Trdi diski ne bodo več v uporabi, ker …

Leta 1956 je IBM predstavil prvi računalnik s trdim pomnilnikom v obliki magnetnega diska. Vse skupaj je zavzemalo dobršen del sobe in omogočalo le okrog 5 MB pomnilniškega prostora. 50 let kasneje so diski v velikosti dlani že omogočali en TB prostora, danes lahko kupiš že 22 TB diske. A problem trdih diskov je velika poraba energije za njihovo vrtenje. Z menjavo trdih diskov za tako imenovane bliskovne pomnilnike (angleško flash storage) bi lahko prihranili kar 90 odstotkov te energije.

the macro view of thye hdd drive with information data, magnetic disc, electronic board background
Foto: Михаил Руденко iz iStock

Glavna omejitev bliskovnih pomnilnikov je njihova cena. A kot je za računalniško opremo značilno, bo tudi njihova cena verjetno kmalu upadla. Če bodo diski do leta 2028 res povsem izginili, še ni gotovo. Tudi razvoj trdih diskov še ni zamrl, kar bi lahko njihov obstoj podaljšalo še za nekaj časa. Če želiš obdržati del računalniške zgodovine, je morda ravno sedaj pravi čas, da si izbereš nov trdi disk. Čez nekaj let ga boš verjetno precej težje našel.

VIRINTERESTING ENGINEERING
Prejšnji članekRastlina, ki se lahko spremeni v mesojedko
Naslednji članekJe Noetova zgodba resnična?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.