Rdeče opozorilo znanstvenikov: skrajni čas, da se odzovemo na podnebne spremembe

Medvladni panel za podnebne spremembe (IPCC) je objavil najobsežnejše poročilo o podnebnih spremembah na svetu doslej. V njem je prikazanih osem let raziskav svetovnih znanstvenikov. Raziskave kažejo, da je stanje zelo resno.

Izumiranje vrst, izbruhi bolezni, poplavljena mesta, pogoreli gozdovi in še nas čaka, če ne reagiramo zdaj.

To je rdeče opozoriloprometni znak s klicajem

Znanstveniki opozarjajo, da je skrajni čas, da se človeštvo in odločevalci po svetu zbudijo. Raziskave kažejo, da bo globalno segrevanje v prihodnjih desetletjih zelo spremenilo naš planet, zato je in zadnji čas za občutno znižanje izpustov na globalni ravni.

Prihajajo dogodki, ki jih še nismo videli

Znanstveniki napovedujejo, da se bo povprečna svetovna globalna temperatura kmalu dvignila za 1,5 stopinje Celzija v primerjavi s predindustrijsko dobo. To so države sicer pričakovale in so se zavezale, da se bodo tej številki izognile.

Povečanje temperature za toliko bi – oziroma bo – imelo grozne posledice za človeštvo. V poročilu so navedli, da bodo temperature za 1,5 stopinje Celzija narasle že do leta 2040. Torej v manj kot 20 letih.požar v gozdu

Sledijo ekstremni pojavi, ki jih še nismo videli. Znanstveniki napovedujejo, da bo Arktika v mesecu septembru vsaj enkrat pred letom 2050 popolnoma brez ledu.

Pričakujemo lahko še več poplav in požarov v več delih sveta. Ekstremni vremenski pojavi na morju, ki so se v preteklosti zgodili enkrat na stoletje, se bodo do konca tega stoletja začeli dogajati vsaj enkrat na leto.

Podatki so jasni

Nekaj ključnih poudarkov poročila:

  • Zadnjih pet let je bilo od leta 1850 najbolj vročih. Vročinski ekstremi so od takrat nasploh pogostejši in večji, hladni pa redkejši in manj obsežni.
  • Globalne temperature so bile v desetletju 2011–2020 za 1,09 stopinje Celzija višje kot v desetletju 1850–1900.
  • Nivo dviga morske gladine se je v primerjavi z obdobjem 1901–1971 skoraj potrojil.
  • Od devetdesetih let izginjajo ledeniki in manjša se površina arktičnega morskega ledu.led, ki se tali na morju

»To niso podnebne spremembe, ampak podnebni kaos«

Kot poroča portal 24ur.com, je Christiana Figueres iz Združenih narodov poročilo komentirala tako: »to niso več podnebne spremembe, ampak podnebni kaos.«

Po njenih besedah je iz poročila jasno, da so posledice podnebnih sprememb veliko obsežnejše in močnejše, kot smo mislili do sedaj. Na resnost kaže veliko število ekstremnih vremenskih pojavov v zelo kratkem času.

Nas čaka nova era?

Posledice podnebnih sprememb bodo ogromne. Znanstvenike skrbi, da bi lahko bile spremembe tako velike, da se bo spremenilo stanje na Zemlji.

Takrat bi se spremenilo življenje ljudi na tem planetu. Te posledice so veliko bližje, kot si predstavljamo. Taljenje ledu je že tako daleč, da ne moremo nazaj. Posledično se dviguje morska gladina, ki bo kmalu nevarna za obmorska naselja in vrste.poplavljena ulica

Prejšnji članekOb prednaročilu tabličnega računalnika Huawei MatePad 11 prejmete izjemno darilo
Naslednji članek5 nasvetov kako podaljšati življenjsko dobo baterije

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.