5 nasvetov kako podaljšati življenjsko dobo baterije

Poleg steklenega ekrana, so baterije najbolj pokvarljivi del tablic, telefonov, prenosnikov in ostalih naprav. Prenosnik, na katerem pišem ta članek, že dve leti deluje le ob stalni priključenosti na elektriko. A kljub temu, da je postal le še lahko prenosljivi stacionarni računalnik, deluje brezhibno. Vsem se nam je tudi že kdaj zazdelo, da se baterija našega telefona prazni veliko hitreje kot nekoč. Za to lahko krivimo marsikaj, a boleča resnica je, da se tudi baterije sčasoma obrabijo. Fizike se pač ne da goljufati. Obstajajo pa načini, kako lahko svojo baterijo bolj pametno uporabljamo in iz nje iztisnemo kar največ. V nadaljevanju predstavljamo 5 načinov baterijam prijazne uporabe električnih naprav.

Ohranjaj polnost v zlati sredini

Moderne litij-ionske baterije so pod največjim pritiskom, kadar so popolnoma napolnjene. Enako škodljivo pa je tudi, da se popolnoma izpraznijo. Testi so pokazali, da je baterija, ki so jo ohranjali na 60-odstotni napolnjenosti imela dvakrat daljšo življenjsko dobo, kot tista ki je bila ves čas 100 % polna. Izvedljivo in precej optimalno je ohranjati baterijo na 30-80 odstotkih. Če ti to ne uspe, tudi polnjenje do 90 % in praznjenje do najmanj 20 % poveča življenjsko dobo tvoje baterije.

Ne polni preko 100 %

Ko ponoči pustimo telefon priključen na polnilec, se zaradi stalne napetosti začne baterija segrevati. Dolgoročno vročina oslabi baterijino sposobnost hranjenja napetosti, v najhujšem primeru pa lahko pride celo do požara. Takih zgodb ni malo. Poleg tega tudi hranjenje telefona pod blazino med spanjem ni ravno najbolje. Telefon se takrat ne more dobro ohlajati baterija spet nastrada.

Polni počasi

Hitri polnilci so čudoviti. Brutalen tok elektrike v pol ure oživi našo napravo iz kosa mrtvega električnega vezja v okno v svet. A za kakšno ceno? Podobno kot velja za polnjenje baterije nad 90 % tudi tu hitri polnilec prinaša veliko stresa za baterijo. Testi kažejo, da je za ohranjanje baterijinega zdravja najbolje polniti preko računalnika.

Varčuj z baterijo

Nobena baterija ni večna. Po določeni količini prevodenega toka se vsaka obrabi in konča svojo kariero. Baterija, ki jo bo treba polniti vsak drug dan, bo živela približno dvakrat dlje kot tista, ki jo moramo vsak dan znova napolniti. Pametne naprave izvajajo mnogo procesov, ki potrebujejo elektriko, ki bi jo lahko bolje porabili. Malenkosti, ki skupaj naredijo spremembo:

-če ne uporabljaš Wi-Fi in Bluetootha ju izklopi,

-izklopi lokacijo

-znižaj svetlost ekrana

-izklopi obvestila aplikacij

-izklopi avtomatsko posodabljanje Facebooka

-uporabljaj način varčevanja z baterijo

Uporabi nočni način

Kaj še čakaš? Je eleganten, varčen, bolje se vidi, lepše izgleda … Bodi kul, pridi na temno stran.

Prejšnji članekRdeče opozorilo znanstvenikov: skrajni čas, da se odzovemo na podnebne spremembe
Naslednji članekKaj pomeni zvok visoke kakovosti s slušalkami FreeBuds 4

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.