Rekordne poletne temperature v Sibirji

Sibirija, dežela črnega snega, krvnega dežja in spontanih sončnih mrkov, je postavila nov grozljiv podnebni rekord. V skrajno severnem mestu Verkhoyansk so temperature prvič narasle na 38 stopinj Celzija, poročajo novice.

Če je novica točna, je to najbolj vroča doslej dokumentirana temperatura nad Arktičnim krogom, poroča The Washington Post.

Mesto z največjimi temperaturnimi razponi

Verkhoyansk je mesto s približno 1300 prebivalci na sibirski Arktiki, približno 3800 kilometrov vzhodno od Moskve. Mesto ima eno najbolj ekstremnih temperaturnih razponov na Zemlji. Zimske meje dosegajo povprečno – 49 °C, prejšnja najvišja temepratura pa je bila 37,9 °C, poroča Brittanica.com. V soboto je več vremenskih postaj poročalo o novih najvišjih temeraturah (38°C) – najbolj vroči temperaturi v mestu, odkar se je začelo beležnje leta 1885. V nedeljo, 21. junija, je mesto poročalo tudi o visokih 35,2°C, kar kaže na to, da vročina prejšnjega dne ni bila naključna.

Ta pikantni nov rekord (ki se še preverja) prihaja za petami najbolj vročega meseca maja v Sibirji, s povprečnimi temperaturami za 10 °C višjimi od majskega povprečja med leti 1979 in 2019.

Letošnje poletne visoke temperature na Arktiki že vplivale na regijo

Požari divjajo na 358.472 hektarjih gozda v republiki Saha (regija, ki vključuje Verkhoyansk), je poročala ruska zvezna agencija za gozdove. Nedavno so ruski uradniki krivili razlitje nafte, kjer se je približno 20.000 ton dizla iztočilo v reko v Sibirski arktiki, na topeči permafrost, zaradi katerega naj bi se tla udrla pod več rezervoarji nafte.

Kljub temu, da so novice iz Sibirije šokantne, so dejansko depresivno predvidljive. Povprečne temperature na Arktiki že leta rastejo precej hitreje kot kjerkoli drugje na svetu. Predvsem zaradi taljenja morskega ledu, ki ga povzroča človeško globalno segrevanje.

VIRLive Science
Prejšnji članekPouk na daljavo ostaja tudi v novem šolskem letu
Naslednji članekOdlično darilo za uspešen zaključek šolskega leta

1 komentar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.