Rekordno arktično poletje ni naključje

Arktika ali Antarktika: Kateri pol je hladnejši?
Arktika ali Antarktika: Kateri pol je hladnejši? Foto: mariohagen iz Pixabay

Glede na satelitska opazovanja je arktični morski led v letošnjem septembru dosegel enega najmanjših letnih obsegov. Letos se je površina ledu zmanjšala na 4,7 milijona kvadratnih kilometrov, kar je pod povprečnim minimumom iz obdobja med letoma 1981 in 2010, ki znaša 6,2 milijona kvadratnih kilometrov.

Arktično poletje je zapisalo nov rekord

Arktični morski led se vsako leto tali v spomladanskih in poletnih mesecih, septembra pa običajno doseže najmanjši obseg. S hladnejšim vremenom in zimskim mrakom morje spet zmrzuje, ledena površina se ponovno poveča in doseže največji obseg okoli marca.

Obseg ledenega pokrova na Arktičnem oceanu in njegovi okolici so s sateliti dosledno začeli meriti leta 1978. Natančne meritve torej opravljajo že 44 let. Od takrat se je obseg ledu znatno zmanjšal. Letos je arktični poletni morski led dosegel deseto najmanjšo kadarkoli zabeleženo površino.

Walt Meier iz Nacionalnega centra za podatke o snegu in ledu (NSIDC) je povedal, da obseg ledu ni naključje. Po njegovih besedah gre za temeljno spremembo ledenega pokrova, ki je posledica segrevanja ozračja.

2022 Arctic Summer Sea Ice Tied for 10th-Lowest on Record

VIRnasa
Prejšnji članekNajboljše serije o serijskih morilcih
Naslednji članekGurmanska hrana, ki je ne moremo gojiti v ujetništvu oziroma na polju

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.