Najboljše serije o serijskih morilcih

Nekateri pred spanjem radi pogledajo kakšno kratko komedijo, kot so Prijatelji (Friends), ali pa mogoče kakšen umirjen dokumentarni film o živalih. Najdejo pa se tudi posamezniki, ki zvečer ob čaju, najraje pogledajo kakšno napeto serijo o serijskem morilcu. In glede na to, da tudi ti bereš ta članek, predvidevamo, da si med slednjimi. Zato smo zate pripravili seznam najboljših serij o serijskih morilcih, če si kakšno mogoče spregledal.

Dexter (2006 – 2013; 2021)

Dexter je verjetno prva serija, ki nam pade na pamet, ko pomislimo na serije o serijskih morilcih. Dexter Morgan podnevi opravlja službo forenzičnega analitika, specializiranega za kri, ponoči pa ga najdemo v vlogi vigilantskega serijskega morilca. Tako nas spomni, kako se serijski morilec lahko skriva tik pred našimi očmi.

Dexter je zaradi travmatičnih dogodkov v njegovem zgodnjem otroštvu razvil močna sociopatska nagnjenja, ki z njegovo zrelostjo niso izginila. Vendar je bil vzgojen tako, da svoje potrebe usmerja na kriminalce, ki si to »zaslužijo« in ne na nedolžne ljudi.

S svojo kompleksnostjo je tako popoln primer tega, da nič ni črno-belo.

The Fall (2013 – 2016)

Za razliko od serij, ki te pustijo ugibati, kdo bi morilec lahko bil, ta osumljenca identificira že na začetku.

V tem primeru škotska agentka Stella Gibson sodeluje s policijo Severne Irske v upanju, da ujamejo in ustavijo Paula Spectorja, ki pleni na mlade ženske v Belfastu.

Ker oni oziroma mi, kot gledalci, že vemo kdo je tarča, se serija lahko osredotoči na proces s pomočjo katerega mu sledijo in na njegove morebitne motive ter psihologijo, ki se skriva za tem – kaj lahko Paula, na videz normalnega človeka, »sili« v te grozne zločine.

The Fall | Trailer [HD] | | Netflix

Wicked City (2015)

Los Angeles je bilo v zgodnjem obdobju leta 1980 dom utelešenemu hudiču: Kentu Graingerju in njegovi ljubici Betty Beaumontaine. Hollywoodska industrija je bila v polnem razcvetu, saj je veliko mladih deklet lovilo slavo, kar je Grainger izkoristil za lastno slavo s serijsko morilskim pohodom skozi mesto.

Zato, da bi ga ujela, preden se število žrtev še poveča, morata detektiva Jack Roth in Paco Contreras, vzpostaviti nenavadno zavezništvo s civilisti. Vključno z novinarjem, fotografom in policistom pod krinko.

Wicked City (ABC) "In Three Days" Promo HD

The Following (2013 – 2015)

Bi si mislil, da ni nič strašnejšega od serijskega morilca na prostosti, vendar ti ta serija dokaže nasprotno, ko združi serijskega morilca s kultom. Takrat ugotoviš, da je serijski morilec z zvesto skupino sledilcev, veliko grozljivejši.

V The Following bivši FBI agent Ryan Hardy sledi pobeglemu morilcu Joeju Carrollu, ki je zbral zvesto skupino oboževalcev, ki upošteva vse njegove ukaze.

Druga in tretja sezona predstavita nove kulte in serijske morilce, ampak istočasno vzdržujeta Carollovo zgodbo, ki še vedno igra pomembno vlogo v Hardyijevem lovu za morilci.

The Following Season 1 Trailer #5

Hannibal (2013 – 2015)

Hannibal Lecter je slaven med oboževalci grozljivk, saj ga je težko pozabiti, ko ga srečaš bodisi v novelah bodisi v filmskih adaptacijah. Konec koncev je briljanten forenzični psihiater z groznim nagnjenjem k serijskemu morjenju in kanibalizmu.

V seriji Hannibal, Dr. Lecter še vedno skriva svoje navade, ko ga prosijo, da pomaga ujeti serijskega morilca v Minnesoti, skupaj z FBI profilerjem Willom Grahamom, ki ima sposobnost globokega sočustvovanja z morilci.

Hannibal - Netflix Trailer

You (2018 – )

V Netflixovi seriji You, glavni lik Joe Goldberg deluje kot tipičen prijazen mladenič, pravzaprav pa ima res veliko skrivnost.

V prvi sezoni se zaljubi v dekle, ki jo spozna v knjigarni, kjer dela. Kaj kmalu pa se ljubezen spremeni v toksično obsesijo, zaradi katere jo zasleduje in manipulira z vsakim delom njenega življenja, kar vodi v to, da se tudi ona zaljubi vanj. Ko se razmerje ne obnese, jo ubije.

V drugi sezoni se Joe preseli v novo mesto z novim imenom in cikel se ponovno začne. Medtem ko je tretja sezona speljana popolnoma drugače, s preobratom, ki ga ne pričakuješ.

YOU Trailer (2018) Netflix

Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story (2022)

Ta seznam ne bi bil popoln brez Netflixove nove, hit serije o serijskem morilcu Jeffreyiju Dahmerju (igra ga Evan Peters), ki je znan tudi kot Milwaukeejski Kanibal ali kot Milwaukeejska pošast in je bil eden izmed najbolj razvpitih serijskih morilcev v Združenih državah.

Med letoma 1978 in 1991 je umoril sedemnajst moških. Netflixova nova miniserija pa je pripoved o zločinih tega moža. Ustvarjena s strani Ryana Murphyija in Iana Brennana, ta 10-epizodna serija opisuje Dahmerjeve zločine z zornega kota žrtev.

Pri tem serijskem morilcu je zanimivo to, da ker je večina njegovih žrtev temnopoltih, serija poudari sistematični rasizem in institucionalne napake policije v primeru, zaradi česar je Dahmer lahko nadaljeval svoj morilski pohod več kot desetletje.

Prejšnji članekSpotify bo dobil svojo Netflix serijo
Naslednji članekRekordno arktično poletje ni naključje

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.