S pokrivanjem ledenika proti globalnemu segrevanju

V severni Italiji na ledeniku Presena, ki je od leta 1993 izgubil več kot tretjino ledene površine, vsako leto od leta 2008 dalje ledene površine pokrijejo s plahtami, da bi preprečili taljenje ledu.

Ko se smučarska sezona konča in žičnice prenehajo z obratovanjem, dele ledenika pokrijejo z belimi plahtami, ki preprečijo sončnim žarkom, da bi talili led. Leta 2008, ko so začeli s postopkom boja proti globalnem segrevanju, so pokrili okoli 30 000 kvadratnih metrov ledenika. Danes pa je projekt veliko večji – pokrijejo namreč kar 100 000 kvadratnih metrov večnega ledu.

Plahte, s katerimi pokrijejo dele ledenika, odbijajo sončne žarke in tako ohranjajo temperaturo pod plahto nižjo od zunanje. Pokrivala so velikosti 70 m x 5 m in jih je na daleč težko razločiti od snega. Plahte razprostrejo po dolžini ledenika in jih zašijejo skupaj, da ne bi med razpoke ušla toplota. Nato jih obtežijo s peščenimi vrečami, da jih zaščitijo pred močnim vetrom. Cena ene plahte je okoli 400 €, ekipa pa porabi približno 6 tednov za namestitev in 6 tednov za odstranitev zaščite. Plahte odstranijo vsako leto septembra pred začetkom nove sezone, ko ugotovijo tudi ali so plahte zvesto opravile svoje delo ali ne.

Prejšnji članekTrije razlogi, zakaj se na izlet odpraviti s kolesom
Naslednji članekNajboljši mladi igralci in igralke, ki jih bomo v prihodnosti gledali v filmih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.