Se kmalu obeta prepoved svinca v nabojih in ribiški opremi?

Shotgun shells on foam rubber. Ammunition for 12 gauge smoothbore weapons. Hunting ammunition. Dark background.
Foto: SolidMaks iz iStock

S strani Evropske agencije za kemikalije je bila sprožena javna razprava o mnenju Odbora za socialno ekonomske analize glede predloga prepovedi svinca in njegovih spojin. V okviru Uredbe o registraciji, evalvaciji, avtorizaciji in omejevanju kemikalij naj bi omejitev obsegala kroge in naboje za lov ter ribiški pribor.

Prepoved svinca je za zdaj le predlog

Evropska agencija za kemikalije (angleško European Chemicals Agency – ECHA) je sprožila javno razpravo o mnenju Odbora za socialno ekonomske analize glede predloga prepovedi v okviru Priloge XVII Uredbe (ES) 1907/2006 o registraciji, evalvaciji, avtorizaciji in omejevanju kemikalij (angleško Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals – REACH).

Prav ECHA je že v začetku lanskega leta pripravila dosje, ki sta ga obravnavala tako Odbor za oceno tveganja, kot tudi Odbor za socialno ekonomske analize.

Letno se sprosti kar 44 tisoč ton svinca zaradi krogel, nabojev in ribiškega pripora

Ocenjuje se, da se letno sprosti v okolje Evropske unije 44.000 ton svinca zaradi rabe v kroglah in nabojih za lov in športni lov ter v ribiških utežeh in vabah. Le manjši del nabojev zadene živali, večji del se jih izgubi v naravi. To povzroča zastrupitve divjih živali, predvsem ptičev (ki naboje, ki ostajajo v okolju, zamenjujejo za hrano), posredno pa se lahko zastrupijo tudi živali, ki so višje na prehranjevalni verigi in tovrstne živali zaužijejo. Ljudje so izpostavljeni predvsem preko ostankov streliva v mesu divjadi, ni pa za zanemariti niti vpliva inhalatorne izpostavljenosti.

Svinec v ribiški opremi je poleg nabojev in krogel zakrivil kar 44 tisoč ton svinca v zraku
Svinec v ribiški opremi je poleg nabojev in krogel zakrivil kar 44 tisoč ton svinca v zraku Foto: CemSelvi iz iStock

Ukrep prepovedi svinca naj bi bil učinkovit

Odbor za socialno ekonomske analize v svojem mnenju ugotavlja da bi bil tovrsten ukrep stroškovno učinkovit in da obstajajo ustrezne alternative.

Evropska agencija za kemikalije do 29.8.2022 sprejema tudi morebitne dodatne informacije, ki bi lahko vplivale na končno presojo Odbora za socialno ekonomske analize.

Urednik portala Student.si

VIRECHA
Prejšnji članekSloveniji donirano cepivo za opičje koze
Naslednji članekDigitalni bon 22: Znani so izvajalci izobraževanj za starejše od 55 let

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.