Sloveniji donirano cepivo za opičje koze

Vaccination for booster shot for Smallpox Monkeypox MPXV . Doctor with vial of roses vaccine for Monkeypox disease
Foto: Diy13 iz iStock

Vlada Republike Slovenije je na 18. dopisni seji sklenila, da Slovenija sprejme donacijo cepiva Jynneos (Imvanex) zoper opičje koze. Cepivo proizvajalca Bavarian Nordic bo donirala Evropska komisija, količina pa je 1400 odmerkov cepiva.

V Slovenijo prihaja donacija cepiva za opičje koze

Vlada je pooblastila Ministra za zdravje za podpis pogodbe med Republiko Slovenijo in Evropsko komisijo ter naložila Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje, da v sodelovanju z Javno agencijo Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke in Nacionalnim laboratorijem za zdravje, okolje in hrano izvrši vse potrebno za prevzem in uporabo cepiva v Republiki Sloveniji.

Svetovna zdravstvena organizacija je junija 2022 priporočila cepljenje za ogrožene zdravstvene delavce, Evropska agencija za zdravila pa je junija 2022 izdala mnenje, da je cepivo Jynneos najprimernejše cepivo proti opičjim kozam. Donirana količina cepiva za Slovenijo temelji na načelu o številu prebivalcev države članice.

Širitev opičjih koz je bila pričakovana

O širitvi virusa opičjih koz smo že pisali v prispevku Opičje koze: širite bolezni je bila pričakovana. Takrat smo zapisali: »Znanstveniki pravijo, da je bil izbruh opičjih koz pričakovan že odkar smo pred več kot 40 leti prenehali s cepljenjem proti črnim kozam. V večini držav se je to zgodilo pred letom 1980, saj je bila bolezen razglašena za izkoreninjeno. Sočasno so potekale kampanje za ohranitev cepljenja, saj isto cepivo ščiti tudi proti opičjim kozam. Virus opičjih koz je sicer endemičen v zahodni in srednji Afriki.«

Urednik portala Student.si

VIRhttps://www.gov.si/novice/2022-08-02-vlada-sprejela-donacijo-cepiva-proti-opicjim-kozam-jynneos/
Prejšnji članekHuawei Band 7 skrbi za vaše zdravje na vsakem koraku
Naslednji članekSe kmalu obeta prepoved svinca v nabojih in ribiški opremi?

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.