Opičje koze: širitev bolezni je bila pričakovana

Črno-bele celice in rdeč napis Monkeypox
Foto: geralt iz Pixabay

Znanstveniki pravijo, da je bil izbruh opičjih koz pričakovan že odkar smo pred več kot 40 leti prenehali s cepljenjem proti črnim kozam. V večini držav se je to zgodilo pred letom 1980, saj je bila bolezen razglašena za izkoreninjeno. Sočasno so potekale kampanje za ohranitev cepljenja, saj isto cepivo ščiti tudi proti opičjim kozam. Virus opičjih koz je sicer endemičen v zahodni in srednji Afriki. V desetletjih po ukinitvi cepljenja proti črnim kozam je torej močno padel delež ljudi, ki so zaščiteni pred opičjim kozam. S tem je bila virusu precej olajšana širitev z živali na ljudi in kasnejša širitev po človeški populaciji, kar je močno povečalo tveganje za večji izbruh bolezni.

Izbruh opičjih koz je bil pričakovan že več desetletij

Leta 2020 je skupina znanstvenikov ugotovila, da je v Demokratični republiki Kongo imunost proti opičjim kozam padla s 85 odstotkov okrog leta 1960 na zgolj 60 odstotkov leta 2012. Leta 2020 so imeli v tej državi več kot 4.000 sumov na okužbo z opičjimi kozami in vsaj 171 smrtnih žrtev. Znanstveniki opozarjajo, da je naša imunost v populaciji skoraj ničelna. Zaščiteni so le starejši od 50 let, kar pomeni, da je celotna populacija še vedno zelo ranljiva za hitro širjenje bolezni.

Do letos je bilo v Združenem kraljestvu zabeleženih zgolj nekaj posameznih primerov opičjih koz. Še ti primeri so bili vsi povezani s potovanjem v Nigerijo. Od prvega razglašenega primera v Združenem kraljestvu leta 2022, 7. maja, pa je bilo zabeleženih že 300 primerov suma na okužbo v vsaj 16 državah. Porast okužb postavlja vprašanje, če se je virus razvil v bolj prenosljivo obliko. Znanstveniki zaenkrat tega še niso potrdili, a že raziskujejo virusno DNK in iščejo morebitne mutacije. Zaenkrat vse kaže, da se virus ujema s sevom, ki je Združeno kraljestvo, Singapur in Izrael dosegel v letih 2018 in 2019.

Eden izmed pokazateljev opičjih koz so izpuščaji po telesu
Eden izmed pokazateljev opičjih koz so izpuščaji po telesu. Foto: Paco Burgada iz iStock

Eksplozivne rasti okužb z opičjimi kozami ni pričakovati

Znanstveniki vseeno ne pričakujejo podobne »eksplozivne rasti« števila okužb, ki smo jo bili deležni pri širjenju covida. Bi se pa izbruh lahko nadaljeval še nekaj mesecev, saj z beleženjem stikov z okužbo lahko širjenje le upočasnimo, ne moremo pa ga zaustaviti. Podobno kot pri širjenju covida lahko pričakujemo različne preobrate, a zaenkrat se bolezen širi predvsem med seksualno aktivnimi mladimi moškimi, obstajajo pa tudi drugačne okoliščine z zadostnim stikom za prenos okužbe. Dlje časa kot bo izbruh prisoten in bolj kot bo pogost, več je možnosti, da bo virus izkoristil tudi te niše.

Bolezen bo morda možno zdraviti z enim izmed zdravil, ki so jih doslej uporabljali pri zdravljenju črnih koz. V Združenem kraljestvu so svojcem okuženih ponudili tudi cepljenje proti črnim kozam (in hkrati tudi opičjim kozam), da bi zmanjšali tveganje simptomatske okužbe in resnega poteka bolezni.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekAntično naselje odkrito v Amazoniji
Naslednji članek10 veščin, ki jih potrebuješ čim prej, če želiš biti bogat

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.