Sezonsko sadje in zelenjava

Vsi se zavedamo pomembnosti sadja in zelenjave v naši prehrani. Včasih so ljudje uživali le tisto, kar so v določenem letnem času lahko pridelali, saj niso poznali hladilnikov in zamrzovalnikov. Danes lahko vsak dan jemo tisto sadje in zelenjavo, ki si jo zaželimo, a vseeno imata nakup in uživanje sezonske hrane veliko prednosti.

Kvaliteta hrane

Sezonska hrana je bolj sveža in okusnejša, saj ima pridelek, ki zraste v naravi oziroma v njej tudi dozori, bogatejši okus. Večina hrane, ki jo uvozijo, namreč dozori pod umetnimi pogoji in vplivom kemikalij. Sezonska hrana ima tudi več hranilnih snovi, saj do potrošnika opravi krajšo pot, poleg tega ima zaradi krajšega transporta običajno tudi manj konzervansov in pesticidov.

Cena

Sezonska hrana je v času sezone poceni, saj je je na pretek. Ker jo ponujajo tako lokalni pridelovalci kot uvozniki, se na trgu ustvari presežek v ponudbi in cena se znižajo. Primer so jagode. Tiste, ki jih februarja prodajajo kot darilo za valentinovo, so precej dražje kot jagode maja in junija, ko dozorijo tudi pri nas.

Pestrost prehranjevanja

Če kupujemo in jemo sezonsko, se naš jedilnik spremeni nekajkrat na leto. Obroki so tako bolj pestri, raznoliki in uravnoteženi.

Skrb za lokalno kmetijstvo in okolje

Ker sezonska hrana prepotuje krajšo pot, ima tako manj vpliva na okolje, saj prevoz hrane tako kot ostalih izdelkov prispeva k izpustom ogljika in toplogrednih plinov.

Z nakupom sezonskega sadja in zelenjave podpremo tudi lokalne kmete in s tem prispevamo k domačemu kmetijstvu in obdelanosti slovenskega podeželja.

Jesensko sadje (jabolka in grozdje)

Sezonska živila pri nas

Spomladi in poleti so v sezoni por, špinača, regrat, brokoli, paradižnik, radič, mlada čebula, mladi radič, kumarice, artičoki, beluši, solata, od sadja pa jagode, borovnice, maline, ribez, češnje, višnje, marelice, breskve, lubenica in melone.

Jeseni in pozimi so v sezoni krompir, buče, ohrovt, rdeča pesa, repa, redkvice, koleraba, gomoljasti koromač, gomolj zelene, korenina peteršilja, česen, cikorija, rdeč radič, motovilec, brstični ohrovt, por, zelje, repa, kislo zelje, od sadja pa jabolka, pomaranče, mandarine, hruške, kaki, granatno jabolko, grozdje in fige.

Sezonska hrana se glede na letni čas razlikuje tudi po vplivu na naše telo. Poletno sadje in zelenjava sta osvežilna in nas hladita, zato si lubenico privoščimo poleti ob bazenu in ne pozimi.

Viri:

Prejšnji članekZnani so nominiranci za igro leta!
Naslednji članekTežave pri doživljanju orgazma

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.