Skrivnost dobre kave? Ptice in čebele

Tudi ti jutro začenjaš s skodelico kave? Morda ob pitju sploh ne pomisliš, da tako kot pri opraševanju drugih rastlin, tudi pri opraševanju kavovca sodelujejo čebele. Niso pa le čebele tiste, ki so zaslužne za pridelke kave, pomagajo jim tudi ptice.

Kavovec
Kavovec.

Science Daily poroča, da je nova prelomna študija pokazala, da so kavna zrna večja in bogatejša, če ptice in čebele sodelujejo pri zaščiti in opraševanju kavovca. Brez njih bi se pridelovalcem kave pridelek zmanjšal za 25 odstotkov. 26 milijard dolarjev vredna industrija kave, vključno s potrošniki, kmeti in korporacijami, torej sloni na naravnih procesih.

Raziskava

Študija, ki bo objavljena v reviji Proceedings of the National Academy of Sciences, je prva študija, ki je na podlagi dejanskih poskusov na 30 kavnih kmetijah pokazala, da so prispevki narave (v tem primeru opraševanje čebel in zatiranje škodljivcev s strani ptic) skupaj večji kot prispevki vsakega od njiju posebej.

Glavna avtorica raziskave Alejandra Martínez-Salinas pravi, da so raziskovalci do zdaj običajno izračunavali koristi ptic in čebel ločeno in jih nato preprosto sešteli. Ker je narava sistem interakcij med različnimi elementi, so s tem poskusom pokazali ekološki in gospodarski pomen teh interakcij.

Taylor Ricketts z Univerze v Vermontu je dodala, da so pretekle raziskave morda podcenjevale koristi biološke raznovrstnosti za kmetijstvo. Te pozitivne interakcije po njenih besedah pomenijo, da so elementi ekosistema skupaj bolj dragoceni kot ločeno.

Kako so prišli do ugotovitev?

Nasad kave
Nasad kave

V poskusu so raziskovalci iz Latinske Amerike in ZDA na 30 kmetijah prilagajali pogoje na nasadih kavovca. S kombinacijo velikih mrež in majhnih čipkastih vrečk so izključili ptice in čebele. Testirali so štiri ključne scenarije:

  • samo dejavnost ptic (zatiranje škodljivcev),
  • samo dejavnost čebel (opraševanje),
  • brez dejavnosti ptic in čebel ter
  • naravno okolje, v katerem čebele prosto oprašujejo, ptice pa jedo žuželke.

Študija je pokazala, da so skupni pozitivni učinki ptic in čebel večji od posameznih učinkov. Pri tem so opazovali nastanek plodov, težo plodov in izenačenost plodov, ki so ključni dejavniki kakovosti in cene. Brez ptic in čebel se je povprečni pridelek zmanjšal za skoraj 25 odstotkov.

Natalia Aristizábal z Gundovega inštituta za okolje je pojasnila, da je eden od pomembnih razlogov za merjenje prispevkov ptic in čebel pomoč pri zaščiti in ohranjanju številnih vrst. Pravi, da smo od teh živali odvisni in jih včasih jemljemo za samoumevne. Ptice, čebele in druge živali so ključne za naše življenje in preživetje, vendar se soočajo z grožnjami, kot sta uničevanje habitatov in podnebne spremembe.

Raziskava je pokazala tudi, da se ptice, ki jedo žuželke na nasadih kave na Kostariki, tja priselijo iz Kanade in Združenih držav. Raziskovalci se pri teh ugotovitvah ne ustavljajo. Ekipa preučuje tudi, kako spreminjanje kmetijske krajine vpliva na sposobnost ptic in čebel, da prinašajo koristi pri pridelavi kave.

VIRScience Daily
Prejšnji članekKreativno tekmovanje za Mlade bobnarje vabi k prijavi!
Naslednji članekSlovenske šole prejele evropsko priznanje za prakse digitalnega izobraževanja!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.