Sponzorirano

So mladi res ključ pri uresničitvi kmetijske politike?

Farmers are recording details of each cow on the farm.
Foto: torwai iz iStock
Sponzorirano

V tem tednu se je pričela 7. konferenca Vivius, ki jo organizira Biotehnični Center Naklo. Otvoritve plenarnega dela konference se je udeležila tudi Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. Spregovorila je o kmetijski politiki in strateškem načrtu, v katerem imajo veliko vlogo mladi.

Kaj je skupna kmetijska politika?

Nagovor Ministrice Šinko je bil namenjen predvsem strateškemu načrtu skupne kmetijske politike. »S strateškim načrtom si bo Slovenija v naslednjem programskem obdobju zagotovila dolgoročno prehransko varnost, zeleni preboj in trajnostni razvoj kmetijstva, gozdarstva, živilske industrije in podeželja. V kontekstu prehranske in energetske draginje ter podnebnih in okoljskih izzivov je ključna usmeritev strateškega načrta trajnostna pridelava hrane na celotnem območju države in povečanje samooskrbe, pri čemer so pomembna vsa območja in vsa kmetijska gospodarstva, ne glede na velikost, usmeritev ali tržno usmerjenost,« je povedala ministrica.

Sponzorirano

Tu je pomembno omeniti, da bo do leta 2027 za izvajanje strateškega načrta na voljo skoraj 1,8 milijarde evrov.

Govor ministrice Irene Šinko Foto: on gov

Vloga mladih kmetov pri uresničitvi načrta je pomembna

Pri izpolnjevanju novega strateškega načrta pa bodo imeli veliko vlogo mladi kmetje. Pozornost Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je posvečena tudi njim. »Predvidevamo, da bomo v petletnem obdobju izvajanja strateškega načrta s podporami za vzpostavitev gospodarstev mladih kmetov podprli okrog 1.350 mladih kmetov, za katere imamo rezerviranih nekaj manj kot 50 milijonov evrov javnih sredstev. Med njimi načrtujemo podporo približno 700 mladim kmetom z delovnim mestom na prevzetem kmetijskem gospodarstvu,« je poudarila ministrica Irena Šinko.

Dodala je, da podpirajo mlade kmete in prebivalce podeželja tudi preko pristopa LEADER. Gre za orodje pri spodbujanju skupnega lokalnega razvoja po načelu »od spodaj navzgor«. V pripravi je tudi Akcijski načrt za mlade kmete.

Urednik portala Student.si

Sponzorirano

NI KOMENTARJEV

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.

Exit mobile version