Brezžične slušalke kot nadomestek slušnim aparatom?

airpods, technology, digital
Foto: prateek26 iz Pixabay

Ali si vedel, da imajo Applove slušalke AirPod tudi funkcijo ojačevanja zvoka? Od leta 2016 uporabniki lahko vključijo »Live listen«, da mikrofon na telefonu sprejema zvok in nam ga posreduje naravnost v slušalke. To ima veliko uporab: od poslušanja ptic do prisluškovanja pogovorom in celo kot nadomestek slušnim aparatom. S slednjo idejo so se poigrali  raziskovalci s Tajvana  in preizkusili, v kolikšni meri bi lahko AirPods nadomestili medicinske slušne aparate.

Primerjali so dvoje AirPods in dvoje slušnih aparatov

Ekipa z otorinolaringologom Yen-fu Chengom na čelu je primerjala AirPods 2, Airpods Pro z dodatno funkcijo izolacije hrupa in dva medicinska slušna aparata (osnovnega za 1500 $ in boljše kakovosti za 10.000 $). 21 prostovoljcem z rahlimi in srednjimi slušnimi težavami so raziskovalci povedali kratek stavek kot na primer: »Otorinolaringologija je zelo težka beseda za ponoviti«, ki ga je moral prostovoljec ponoviti.

AirPods Pro so skoraj tako dobre kot slušni aparat višjega ranga

Izkazalo se je, da so se v tihem okolju AirPods Pro odrezale enako dobro kot osnovni slušni aparat in le malo slabše kot najboljši slušni aparat. AirPods 2 so bile najslabše vendar še vedno boljše, kot nič.

V hrupnem okolju so AirPods Pro z izolacijo hrupa parirale kvalitetnejšemu slušnemu aparatu, kadar je hrup prihajal s strani. Ko pa je bil izvor hrupa spredaj, so oboje AirPods pogorele  v primerjavi z medicinskimi slušnimi aparati.

Soavtor raziskave Ying-Hui Lai to razloži z boljšimi algoritmi, ki jih imajo specializirani slušni aparati. Poleg tega je tudi jasno, da je funkcija izolacije hrupa AirPods Pro pomagala doseči drugo mesto na lestvici. Oboje Applove slušalke so zadostile štirim od petih kriterijev slušnih aparatov.

headphones, statue, sculpture
Foto: Kranich17 iz Pixabay

Bojda 75 % Američanov z izgubo sluha ne nosi slušnih aparatov. Razlog za to so visoke cene in ponavljajoči obvezni obiski otorinolaringologov. Morda lahko tu omenimo še stigmo. Po besedah Chenga, jo še posebej čutijo Tajvanci, saj imeti slušni aparat pomeni biti star. Razvoj izdelkov kot so AirPods bi lahko nadomestilo drage slušne aparate in pomagalo milijonom ljudi bolje slišati. Medtem ko se cene slušnih aparatov gibljejo v tisočih evrov, bodo brezžične slušalke z »Live listen« funkcijo kupca stale manj kot 500€.

Morda se nam obeta epidemija starejših z najmodernejšimi modnimi slušalkami, ki jih bodo uporabljali namesto slušnih aparatov. Tu pa se pojavlja vprašanje: se je prijetneje pogovarjati z nekom, ki ima v ušesih slušni aparat ali slušalke?

Prejšnji članekSo mladi res ključ pri uresničitvi kmetijske politike?
Naslednji članek5 najboljših lepotnih izumov leta 2022

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.