Tako škodo povzroči intenziven dvig hladne vode

The dog freezes. Funny dog wrapped in a warm blanket. Outside the window snow, winter
Foto: kozorog iz iStock

Zaradi podnebnih motenj morski psi in druge vrste bežijo pred vedno bolj vročo vodo, nato pa jih ubijejo vse intenzivnejši dvigi hladne vode iz globin, je pokazala študija.

Umrlo je več kot 260 živali

Eden od avtorjev prispevka je opisal grozne posledice množičnega odmiranja več kot 260 morskih organizmov iz 81 vrst v enkratnem dogodku ekstremno mrzlega dviganja ob obali Južne Afrike leta 2021.

Ugotovili so, da premiki v oceanskih tokovih in tlačnih sistemih, ki jih poganja podnebni razpad, povečujejo pogostost in intenzivnost dvigov, kar lahko posledično poveča ranljivost selitvenih vrst, kot so morski biki.

Znanstveniki so se osredotočili na dogodek množičnega pogina leta 2021, ki so mu lahko sledili z nenavadno natančnimi podrobnostmi, ker je bil eden od prizadetih bitij, ki je preživel, satelitsko označen morski bik. Ugotovili so, da je bil ujet v vodi, ki je padla za več kot 10⁰C pod temperaturo, na katero so bile vajene takšne tropske vrste.

Znanstveniki opisujejo, kako je morski pes spremenil svoje vedenje, da bi se izognil hladnim območjem. Plaval je veliko bližje površju kot običajno in se premaknil izven običajnega selitvenega vzorca.

Veliko trupel ob Južni Afriki

Veliko trupel prizadetih morskih bitij je naplavilo na obalo Južne Afrike, vključno z mladičem velike mante, ki ga je splavila njegova travmatizirana mati.

»Bilo je grozljivo videti toliko naplavljenih mrtvih vrst,« je dejal Ryan Daly, eden od avtorjev prispevka, ki obravnava študijo. Rekel je, da je bil presenečen, da so bile celo zelo mobilne vrste, kot so mante in morski psi, ujete v dviganje. »Človek bi mislil, da bi odplavali, a jih je stisnilo. Niso mogli pobegniti,« je dejal.

Da bi razumeli širše trende v ozadju odmiranja, so znanstveniki označili druge morske pse in uporabili 41-letne podatke o temperaturi morske površine in 33-letne zapise o vetru, da bi raziskali pogostost in intenzivnost hladnih ubijalskih dogodkov ob obali toka Agulhas v Indijskem oceanu in vzhodnoavstralskem toku v zadnjih 30 letih.

A bull shark lurking beneath the waves in a cave is a man killer.
Foto: Gunther Fraulob iz iStock

Ugotovili so, da so se dogodki hladnega dviganja v teh regijah med letoma 1981 in 2022 povečali pogosteje in bolj intenzivno. Druge vrste, ki so umrle v takšnih dogodkih, so tudi druge vrste, sploh vrste morskih psov.

Zdi se, da so označeni morski biki spremenili svoje vedenje, da bi se izognili nenadnim padcem temperature, tako da so plavali bližje površju, se skrivali v zalivih in estuarijih in se premikali le do obsega svoje porazdelitve proti polu v toplih sezonah.

Nas mora skrbeti za prihodnost morskih organizmov?

Morski biologi so sodelovali z oceanografi, da bi preslikali trende dviganja in napovedali, kaj bi se lahko zgodilo v prihodnosti, ko postajajo podnebne motnje vedno bolj izrazite in se pogosteje pojavljajo ekstremni hladni dvigi skupaj z obdobji ekstremne vročine na površini.

Znotraj posameznih vrst nekatere skupine običajno živijo na robu svojega populacijskega območja. Daly je dejal, da so te skupine najbolj ranljive za nenadne in dolgotrajne temperaturne premike. »Obstajajo morski biki, ki tečejo skozi hladno območje, da bi prišli do termalnih zatočišč. Dvigovanje bi lahko uničilo to edinstveno gensko raznolikost.«

Dejal je, da ugotovitve kažejo na potrebo po novem pristopu k ohranjanju morja, ki vključuje znanje o vse bolj zapletenih načinih, kako podnebni kaos vpliva na morske vrste. »Razmisliti moramo o razširitvi ohranitvenih območij in dajanju prednosti različnim vrstam,« je dejal. »Moramo razmišljati izven okvirov.«

VIRThe Guardian
Prejšnji članekDelež katolikov v Sloveniji pada – kakšna je prihodnost Cerkve?
Naslednji članekTako si z zanič hrano uničujemo spomin (Raziskava)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.