Tako si z zanič hrano uničujemo spomin (Raziskava)

Indoor shot of sick unhealthy woman sitting in front of laptop among junk food, having terrible headache, being tire and exhausted, isolated over gray background.
Foto: SementsovaLesia iz iStock

Univerza v Južni Kaliforniji (USC) je izvedla raziskavo, ki je pokazala, da lahko nezdrav način prehranjevanja pusti trajno škodo na možganih mladostnikov.

Posledice nezdrave prehrane med odraščanjem so lahko neodpravljive

Podgane so hranili z živili z visoko vsebnostjo maščob in sladkorja. Rezultati so pokazali, da lahko nezdrava prehrana prizadane spomin mladostnikov. »Nekaj, kar opažamo ne le pri tej študiji, ampak tudi pri drugih nedavnih projektih, je, da so, če so podgane odraščale s tem nezdravim načinom prehranjevanja, prisotne motnje v pomnjenju, ki ne izzvenijo,« je razložil Scott Kanoski, profesor na USC. »Tudi če preprosto uvedeš zdrav način prehranjevanja, posledice pri odraslih žal ostajajo.«

Ključna vloga nevrotransmiterja, ki ga primanjkuje ljudem z Alzheimerjevo boleznijo

Razsikava je bila obljavljena v majevski številki revije Brain, Behavior, and Immunity. Kanoski in raziskovalka Anna Hayes sta imela pri zasnovi raziskave v mislih predhodnje raziskave, ki so nakazovale povezavo med slabo prehrano in Alzheimerjevo boleznijo. Pri ljudeh, ki trpijo za Alzheimerjevo, je v prenizki meri prisoten nevrotransmiter, ki se mu reče acetilholin. Slednji je ključen pri spominskih funkcijah, kot so učenje, pozornost, vzburjenost in nehoteni gibi.

Doctor surgeon and neurologist use robotic and medical technology diagnose and examine patient brain with intelligence software. AI, Innovation,
Foto: Kalawin iz iStock

Ekipo je zanimalo, kaj bi to lahko pomenilo za mlade ljudi, ki se morda držijo iste visokomaščobne, sladkorja polne prehrane, značilne za Zahod. Še posebej v mladostnih letih, ko se njihovi možgani najintenzivneje razvijajo. Vpliv prehrane na spomin so lahko opazovali tako, da so pri podganah spremljali učinek na raven acetilholina in opravili nekaj spominskih testov. Podganje možgane so preučili še z obdukcijo, saj jih je zanimalo, če bodo naleteli na normalno raven acetilholina.

Kako so preverjali spomin pri podganah?

V sklopu spominskega testa so podganam pustili, da preučijo nove predmete v različnih okoljih. Nekaj dni pozneje so jih postavili v skoraj identični prizor, z enim dodatnim predmetom. Podgane, ki so jih hranili z nezdravo prehrano, so se obnašale, kakor da se ne spomnijo, s katerimi predmeti so se že srečale in kje. Kontrolna skupina pa jih je navidez prepoznala.

Scientists test lab rat, mouse with syringe. Scientist and lab rat Back ground. Coronavrius test tubes.
Foto: recep aktas iz iStock

»Acetilholin je del mehanizma, ki pomaga kodirati in pomniti take dogodke, analogen je epizodičnemu spominu pri ljudeh, zaradi katerega se lahko spomnimo dogodkov iz preteklosti,« je pojasnila Anna Hayes. »Do tega signala pri živalih, ki so odraščale z mastno, sladko prehrano, očitno ne pride.«

Kako odpraviti posledice nezdrave prehrane na spomin?

Nekaj upanja ostaja, zatrjuje Kanoski. Raziskovalno ekipo je zanimalo, ali lahko škodo, ki jo spominu povzročamo z nezdravo prehrano, odpravijo. Izvedli so poskus z zdravili, ki spodbujajo sproščanje acetilholina. Uporabili so dve zdravili, PNU-282987 in karbahol. Aplicirali so ju neposredno v hipokampus, del možganov, ki nadzoruje spomin. Zdravljenje je podganam povrnilo možnost pomnjenja. A Kanoski opozarja, da je kljub možnosti tovrstne intervencije potrebno preučiti še druge načine, kako odpraviti težave s spominom, ki jih za sabo pusti slaba prehrana.

VIRScienceDaily
Prejšnji članekTako škodo povzroči intenziven dvig hladne vode
Naslednji članekOdštevamo do OI Pariz 2024: »Odprtost vedno zmaguje«

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.