Top 8 nenavadnih dejstev o živalih

Glede na najnovejše ocene znanstvenikov naj bi na svetu obstajalo približno 8,7 milijona vrst živali, izmed katerih več kot 80 % še ni bilo identificiranih, saj bi ta identifikacija znanstvenikom vzela več kot 1000 let. V vsej tej pestrosti različnih vrst so živali med seboj izredno raznolike, njihove značilnosti pa so v nekaterih primerih za ljudi precej nenavadne in mnogim nepoznane. Morda že poznaš nekaj najbolj zabavnih, presenetljivih in norih dejstev o živalih iz celotnega živalskega kraljestva?

Večina belih mačk z modrimi očmi je gluhih

Začnimo pri živali, ki predstavlja enega izmed najboljših človekovih prijateljev. Mačke so prav tako kot psi vseh možnih pasem, velikosti in barv. Če si že kdaj ogovarjal kakšno belo mačko, pa ta na tvoje opazke ni niti trznila, potem obstaja velika verjetnost, da je bila gluha. Bele mačke – predvsem tiste z modrimi očmi – so pogosto gluhoneme. Med belo barvo dlake, modrimi očmi in gluhostjo namreč obstaja tesna povezava, razlog za to pa je v genu, ki je odgovoren za belo barvo krzna.

Krave nimajo zgornjih zob

Da bi krave lahko dobile vse potrebne snovi iz hrane, morajo temeljito prežvečiti hrano, to pa zahteva močne in zdrave zobe. Pa vendarle krave nimajo pričakovane strukture zob. Pri prehranjevanju namreč uporabljajo svoje spodnje zobe, s katerimi meljejo hrano na homogeno ploščo. Ta predstavlja nekakšno trdo nebo, ki pomaga pri žvečenju trave. V večini primerov pa kravam po 15. letu začnejo rasti tudi zgornji sprednji zobje.

krava

Krokodil ne more premikati svojega jezika

Krokodilji jezik se drži tesno na njihovem nebu ust, saj imajo takšno membrano, ki ne dopušča premikanja jezika. Krokodili zato svojega jezika ne morajo dati izven svojih ust. Se je pa pomembno zavedati razlike med aligatorjem in krokodilom, saj aligator svoj jezik lahko premika.

krokodil

Koale imajo prstne odtise enake človeškim

Kot posledica konvergentne evolucije se prstni odtisi koale praktično ne razlikujejo od naših. Vsak prstni odtis posamezne koale ima tako kot človek svoj edinstven vzorec. Zaradi težke ločljivosti s človeškimi odtisi so nekoč že poročali o primerih, ko so prstni odtisi koale zmedli preiskovalce na kraju zločina.

Sloni žalujejo za pokojnimi

Sloni naj bi se vrnili na kraj, kjer so umrli njihovi družinski člani. Nato naj bi molče stali nad kostmi, včasih pa v slovo celo sklonili glave.

Kačji pastirji imajo 6 nog, vendar ne morejo hoditi

Kačji pastirji so polni presenečenj. Kljub temu da imajo 6 nog, ne morejo hoditi. Svoje noge uporabljajo predvsem kot roke, da lahko ujamejo ali prebodejo plen. Oči kačjih pastirjev vsebujejo 30.000 leč, ki zaznajo tudi ultravijolično svetlobo. Poleg tega je njihova struktura možganov zgrajena tako, da načeloma ne morejo vonjati, vendar raziskave kažejo, da kljub temu lahko.

kačji pastir

Ščurek lahko brez glave živi tri tedne

Zasluga za to gre njihovi zgradbi, saj nimajo velike mreže krvnih žil kot ljudje, ali drobnih kapilar, ki potrebujejo velik pritisk za pretok krvi. Poleg tega lahko nekaj ur preživi tudi ščurkova glava sama.

Nojeve noge so tako močne, da lahko njihovi udarci ubijejo leva

Afriški noj je največja ptica na svetu, ki lahko zraste do 2,7 metra in tehta 156 kg. Ptica, ki načeloma živi na vroči celini v območju savane in polpuščave, se v tem okolju nenehno srečuje z nevarnostjo. Ravno zaradi tega dobro izkoristi svoje odlično orožje – močne noge. En udarec močnega uda je namreč dovolj, da noj resno poškoduje ali celo ubije leva.

noji

Prejšnji članek20 najboljših slovenskih (video) memov vseh časov – ultimativen seznam!
Naslednji članekTop 3 ideje za božična darila

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.