Vloga žensk v gozdarstvu je v Sloveniji podcenjena

Asian women working with forestry
Foto: bee32 iz iStock

Otvorila se je mednarodna konferenca »Gozdovi v ženskih rokah«. Šlo je za zaključek projekta »Fem4Forest«, ki poteka v okviru Gozdarskega Inštituta Slovenije in podprt v okviru programa Interreg Padonavje. V projektu sodeluje 14 partnerjev in desetih podonavskih držav.

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je izpostavila, da ima Slovenija, kjer je gozd simbol prepoznavnosti, uzakonjen pristop trajnostnega, sonaravnega in večnamenskega gospodarjenja z gozdovi.

V Sloveniji je 41 % lastnikov gozd žensk

»V sektorjih, kjer tradicionalno prevladujejo moški, prisotnost žensk prispeva k večji raznolikosti na vseh področjih, saj ženske razmišljajo in delujejo precej drugače kot moški. Po zadnjih podatkih je v Sloveniji 41 % lastnikov gozdov žensk, ki imajo v lasti 35 % površine vseh gozdov, saj je njihova posest v povprečju manjša. Kljub temu pa še nimamo društva, ki bi povezovalo ali lastnice gozdov ali gozdarke. Ta bi pripomogel k vidnejši vlogi žensk v gozdarstvu,« je poudarila vlogo lastnic gozdov v Sloveniji.

LumberJill
Foto: mzurawski iz iStock

Ministrica Šinko je poudarila tudi pozornost ministrstva tej tematiki. Pred tremi leti je namreč ustanovilo Svet za ženske na podeželju, ki pomembno prispeva k priznavanju položaja žensk na vseh področjih kmetijstva in gozdarstva ter je izjemnega pomena pri zagotavljanju pravic žensk na podeželju.

Vloga Sveta za ženske na podeželju

Svet deluje kot posvetovalno telo ministrstva in v okviru svojih nalog spremlja položaj žensk na podeželju. Pri tem daje predloge za izboljšanje njihovega položaja, strokovna mnenja k ukrepom kmetijske, gozdne in drugih politik, ki vplivajo na položaj žensk na podeželju, prispeva k ozaveščanju o posebnem položaju žensk na podeželju in informiranju širše javnosti v zvezi s to problematiko ter spodbuja organizirano delovanje in medgeneracijsko sodelovanje žensk na podeželju.

»Upam in želim, da bo k vidnejši vlogi ženk v gozdarstvu pripomogel tudi projekt Fem4Forest, ki ponuja nov, inovativen pristop pri izobraževanju in mentorstvu, z željo spodbuditi in omogočiti bolj dejavno vlogo žensk v vseh segmentih gozdarskega sektorja,« je še dodala ministrica.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKaj je z izpusti ogljikovega dioksida v letu 2022?
Naslednji članekZemlja ima 8 milijard ljudi: Kaj zdaj?
Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.