Kaj je z izpusti ogljikovega dioksida v letu 2022?

The Swedish paper industry is at full pressure even when today's energy is a major problem and lacks energy in bad wind conditions and keeps electricity prices high. Films taken 29 November 2021
Foto: Gerhard Pettersson iz iStock

Podatki raziskovalne ekipe Global Carbon Project pred srečanjem COP27 v Egiptu ne kažejo nič obetavnega. Izpusti ogljikovega dioksida letijo v nebo, postavljeni cilji se zdijo vse bolj oddaljeni, strokovnjakov pa se ne posluša.

Rekordno leto za izpuste ogljikovega dioksida

Izpusti na račun oglja in nafte bodo letos višji od lani. Presegli bomo 40 milijard ton izpustov ogljikovega dioksida, najbolj je k temu prispevala nafta. Najverjetnejša razlaga je porast letalskega prometa po pandemiji. Polovica izpustov gre v zemljo in ocean.

Na Kitajskem in v Evropski uniji naj bi bilo izpustov za 0,9 in 0,8 % manj. Za 1,5 in 6 % naj bi narasli v ZDA in Indiji, drugod po svetu bodo izpusti skupno narasli za 1,7 %.

Globalnega segrevanja nam ne bo uspelo omejiti

Če izpustov ne bomo zmanjšali, je 50 % možnost, da bomo v devetih letih presegli globalno segrevanje za 1,5 stopinje Celzija. V tem primeru ne bomo dosegli omejitve globalnega segrevanja na 1,5 stopinj.

A lake in the shape of human footprints in the middle of a lush forest as a metaphor for the impact of human activity on the landscape and nature in general. 3d rendering.
Foto: Petmal iz iStock

Ukrepati, preden bo prepozno

Učinkovita rešitev pri popravljanju škode deforestacije je odstranjevanje ogljika z reforestacijo. Na račun deforestacije je nastalo za desetino toliko izpustov, kot od fosilnih goriv. Pri tem so največji krivci Indonezija, Brazilija ter Demokratična republika Kongo.

Raziskovalna ekipa poziva k hitremu zmanjšanju emisij za stabilizacijo svetovnega podnebja. Z reforestacijo lahko to škodo zmanjšamo za polovico, zato znanstveniki spodbujajo še k širjenju in obnavljanju gozdov.

VIRScience Daily
Prejšnji članekAli status svetovne dediščine dejansko pomaga?
Naslednji članekVloga žensk v gozdarstvu je v Sloveniji podcenjena

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.