Vsako minuto porabimo 3 milijone obraznih mask!

Ogromna potreba po zaščitnih maskah, odkar je pandemija covida-19 zajela svet, je povzročila veliko proizvodnjo mask za enkratno uporabo. Pojavlja se bojazen, da bomo povzročili veliko grožnjo našemu planetu, če jih ne bomo pravilno reciklirali.

Ocena, ki zajema cel svet kaže, da ljudje trenutno uporabijo neverjetnih 129 milijard mask za obraz vsak mesec. Povprečna poraba na minuto pa je 2,8 milijona mask, vsak dan!

Povečanje okoljskih tveganj

Raziskovalci zdaj opozarjajo, da celotna količina mask s svojo plastično sestavo pomeni povečanje okoljskega tveganja in si je treba prizadevati, da ne postane naslednja plastična kriza.

Okoljski toksikolog z Univerze na Južnem Danskem Elvis Genbo Xu in strokovnjak z univerze Princeton na področju civilnega in okoljskega inženiringa, profesor Zhiyong Jason Ren, sta pojasnila, da »imajo maske za enkratno uporabo plastične lastnosti, ki jih ni mogoče zlahka razgraditi, lahko pa se drobijo v drobna zrna iz plastike, znana kot nano in mikroplastika, ki je že razširjena v ekosistemih.«

Velika produkcija mask za enkratno uporabo je v podobnem obsegu kot plastične posode, kjer proizvodnja znaša približno 43 milijard kosov na mesec. Raziskovalci so pojasnili, da v nasprotju s plastičnimi posodami, katerih približno 25 odstotkov je ponovno uporabljenih, ne obstaja uradno priporočilo za ponovno obdelavo maske, kar daje več možnosti za neustrezno odstranjevanje.

Mikrokomponente

Če se maske za enkratno uporabo ne odstranijo za predelavo, lahko tako kot druge plastične smeti uničijo okolico, oceane in sisteme čiste vode, kjer lahko vremenske razmere v samo enem tednu ustvarijo ogromno mikro komponent.

Prejšnje poletje so morski biologi opozarjali, da neustrezno odstranjevanje smeti, povezanih s pandemijo pomeni, da bi lahko v Sredozemskem morju hitro prišlo do »več mask kot meduz«.

Skrb zaradi nanodelcev

Nanodelci polipropilena, ki so glavni pri delovanju zaščite maske, bodo morda povzročali težave v naših ekosistemih in njihovi biotski raznovrstnosti.

Raziskovalci trenutno opozarjajo, da sestava maske kaže, da se zelo hitro razgradi na škodljive mikro delce. Med razpadanjem v okolju lahko maske proizvedejo več mikro plastike, hitro in preprosteje kot velika plastika, kot so plastične vrečke.

Znanstveniki so poudarili, da ne razumejo še natančno, koliko maske prispevajo k velikemu številu plastičnih odpadkov, ki jih opazimo v okolju. Preprosto zato, ker še nimamo podatkov o razgradnji mask.

Odpadni zabojniki samo za maske

Dr. Genbo je pojasnil: »Čeprav razumemo, da se lahko podobno kot drugi ostanki plastike tudi maske za enkratno uporabo kopičijo in izločajo nevarne biološke in kemične snovi, kot je bisfenol-A. Ti lahko predstavljajo posredne negativne učinke na rastline, ljudi in živali.«

Znanstveniki so vladam svetovali, naj za zbiranje in odstranjevanje ustvarijo posebne zabojnike za smeti, da bi povečali uporabo bombažnih mask za večkratno uporabo, izdelavo biorazgradljivih mask za enkratno uporabo in izvajanje načrtnega odstranjevnja mask kot smeti.

VIRNatureWorldNews
Prejšnji članekKaj nam lahko pove Priročnik za izgnance?
Naslednji članekŠtudiraj medicino v Zagrebu!

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.