Zakaj pes je travo? Je s tem kaj narobe?

Zakaj pes je travo?
Zakaj pes je travo? Foto: JACLOU-DL iz Pixabay

Tudi tvoj najboljši pasji prijatelj na sprehodu prežvekuje travo? Čeprav tej pogosti navadi hišnih ljubljenčkov občasno sledi celo bruhanje, te ne sme preveč skrbeti. To namreč počnejo celo njihovi predniki volkovi, sicer mesojede živali. Da ne boš po nepotrebnem karal svojega psa, si preberi, kaj so trije razlogi za to nenavadno vedenje.

Dopolnitev prehrane z minerali in drugimi hranili

Eden najpogostejših razlogov za uživanje trave je, da psi s tem prehrano obogatijo z minerali in hranili. Trava vsebuje veliko vlaknin, ki pomagajo pri prebavi. Kljub temu to ni razlog za preplah: prehrana tvojega psa je lahko povsem uravnotežena, a je naravni preživetveni nagon pri ljubljenčku še vedno prisoten.

Dog food
Foto: Ayla Verschueren iz Unsplash

Bolečine v želodcu

Občasno psi z uživanjem trave tudi sprožijo bruhanje, da bi si očistili želodec. To se lahko zgodi tudi ob zaužitju tujka, kot je kamen ali igrača. Trava namreč deluje dražilno in odebeli prebavno steno ter poveča izločanje tekočine. To pripelje do bruhanja.

Zgolj evolucijska navada

Navada se je razvila že pri evolucijskih prednikih psov, volkovih. Ti so travo začeli vključevati v prehrano, da so zaužili dovolj različnih hranilnih snovi in vlaknin. Psi so navado podedovali, čeprav je lahko njihova prehrana povsem uravnotežena. Nekateri strokovnjaki menijo, da psi lahko uživajo travo tudi iz samega dolgčasa ali drugega razloga, povezanega z njihovem značajem.

wolf, two, animals
Foto: christels iz Pixabay

Kdaj je uživanje trave razlog za preplah?

Če pes travo uživa zgolj občasno in v manjših količinah, naj te sploh ne skrbi. Če pa pes vsak dan išče travo in nato bruha, ima morda težave s prebavo ali pa mu trenutna prehrana ne ustreza. V tem primeru ga odpelji k veterinarju, ki bo diagnosticiral težavo in predpisal potrebno zdravljenje. Vzrok je lahko tudi tujek, ki ga psu kljub uživanju trave ne uspe izločiti. Tudi to težavo bo rešil veterinar.

VIRInfoAnimales
Prejšnji članekPica v mikrovalovki? Recept, ko nimaš časa
Naslednji članekSvetovni splet obeležuje pomemben trenutek

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.