Zaradi koronavirusa se je onesnaževanje nad Kitajsko drastično zmanjšalo

Satelitski posnetki Nase so pokazali dramatičen upad ravni onesnaženja nad Kitajsko. To naj bi bila vsaj delno posledica gospodarske upočasnitve, ki jo je povzročil koronavirus, poroča ameriška vesoljska agencija Nasa.

Nasini zemljevidi v začetku tega leta kažejo padajoče ravni dušikovega dioksida. To se dogaja sredi rekordnega upada tovarniške dejavnosti na Kitajskem, ko proizvajalci zapirajo obrate, zaradi tveganja okužb s koronavirusom.

Nasini znanstveniki so povedali, da se je zmanjšanje ravni dušikovega dioksida, škodljivega plina, ki ga oddajajo motorna vozila in industrijski objekti, najprej pojavilo v bližini izvora v mestu Wuhan. Kasneje pa se je razširilo po vsej državi.

wuhan
Nasa je prva dva meseca 2019 primerjala z istim obdobjem letošnjega leta. Vir: NASA

Vesoljska agencija je ugotovila, da je upadanje onesnaženosti zraka sovpadalo z omejitvami, ki so bile uvedene za promet, transport, poslovne dejavnosti in ker so milijoni ljudi prešli v karanteno.

Poročajo, da prvič opažajo tako dramatično nižanje na tako širokem območju zaradi posebnega dogodka. V času gospodarske recesije leta 2008 so sicer opazili upadanje ravni dušikovega dioksida, vendar je bilo zmanjševanje postopno.

Nasa je ugotovila, da praznovanja novega leta na Kitajskem konec januarja in v začetku februarja povezana z zmanjšanjem ravni onesnaževanja v preteklosti. Vendar se običajno povečajo, ko se praznovanja končajo.

Letos je stopnja zmanjšanja pomembnejša kot v preteklih letih in traja dlje, ker je veliko mest po državi sprejelo ukrepe za čim manjše širjenje virusa.

VIRBBC
Prejšnji članekEuclid – teleskop, ki bo zaznaval temno snov
Naslednji članekNajbolj pričakovane igre leta 2020

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.