Zaradi onesnaženega zraka slabše igramo šah

Wooden chessboard and chess pieces on green grass covered with dry yellow leaves in the city park. Shallow depth of field. Focus on white pieces.
Foto: Vitalii Marchenko iz iStock

Nova raziskava prinaša še en razlog več, zakaj varovati ozračje in zakaj Evropa potrebuje novi zakon o vozilih leta 2035.

Ugotovili so, da onesnažen zrak niža naše kognitivne sposobnosti, logično mišljenje in da zaradi onesnaženja naredimo več napak. Vpliva onesnaženega zraka na možgane niso spremljali v z elektrodami v laboratoriju temveč v sobi polni šahistov. Igra kraljev velja za neizprosen test igralčeve logike, prostorske orientacije, intuicije in domišljije – takorekoč vsega čemur rečemo razmišljanje. Onesnažen zrak dokazano povzroča slabše igre, v katerih igralci delajo večje in pogostejše napake.

Raziskava na šahovskem turnirju

Raziskava Indoor Air Quality and Strategic Decision-Making je objavljena v Management Science. Raziskovalci so tri leta (2017, 2018, 2019) spremljali 7-stopenjski šahovski turnir v Nemčiji. Zabeležili so igre 121 šahistov in 30 tisoč potez, ki jih je ocenil računalnik in povedal, katere poteze so bile dobre, katere ne in tudi koliko hude so bile napake. Simultano so znanstveniki v turnirskem prostoru merili še CO2, temperaturo in onesnaženost z mikrodelci imenovanimi PM2,5. Slednji nastajajo ob izgorevanju, torej v industriji, prometu, gozdnih požarih in vulkanih.

primerjava
Foto: on Devic Earth

Takšni eksperimenti lahko zavajajo, saj na naše kognitivne sposobnosti vpliva veliko več od omenjenih treh spremenljivk. Morda je tekmovalec slabo spal ali pa ga je že pred tekmo nasprotnik psihično stisnil v kot, pomembno vlogo imata samozavest in samopodoba, ura, hrup, celo menstrualni cikel (šaha ne igrajo le moški). Kljub vsemu temu pa se je v podatkih znanstvenikov pojavila močna korelacija med vsebnostjo PM2,5 delcev v zraku in kvaliteto odločitev šahistov in šahistk.

Umazan zrak, nejasne misli

Tega ni treba poudarjati, vendar korelacija je bila seveda negativna, obratno-sorazmerna. Večja onesnaženost prinese slabšo igro. Natančneje, ugotovili so, da 10 mikrogramov PM2,5 več v zraku prinese 3,2 % večjo možnost za napake, napake pa bodo hujše za 17,3 %. Odkrili so tudi, da postanejo negativni učinki onesnaženega zraka še hujši, kadar se igra hitri šah oz. kadar smo ljudje pod pritiskom.

šahist
Pravi model med šahisti, Magnus Carlsen je največji trenutno aktiven šahovski mojster. Foto: on Instagram

Kot kaže bomo na rundo šaha prijatelja naslednjič povabili v gozd, saj se bodo šele tam pokazale prave sposobnosti. Morda bodo največji šahovski mojstri za vedno ostali Gari Kasparov, Magnus Carlsen in Bobby Fischer, ostali pa bomo igrali le še štiri v vrsto. A ne ustavi se pri šahu. Onesnaženje niža sposobnosti naših možganov na vseh ravneh, kar lahko pomeni, da nas čakajo vedno bolj neumne generacije, mi pa za to več ne bomo mogli kriviti Tik Toka. Rešitev je v večji ozaveščenosti o onesnaževanju ozračja, prehajanju na obnovljive vire ali vsaj nuklearno energijo in dobrih odločitvah politikov. Med slednje spada tudi novi neevropski zakon, ki bo leta 2035 prepovedal prodajo novih vozil s CO2 izpusti.

VIRScience Daily
Prejšnji članekOcena filma: Vikinški volk (Viking Wolf)
Naslednji članekKje bodo sedeli tvoji obiski?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.