Zdaj vemo, zakaj se zmedejo ptice selivke

Flock of wintering Barnacle Goose(branta leucopsis)in wadden Sea,East Frisia,lower saxony,Germany
Foto: eurotravel iz iStock

Slabo vreme včasih povzroči, da se ptice med vsakoletno jesensko selitvijo zmedejo in se znajdejo na ozemlju, ki ga niso vajene. Toda zakaj ptice potujejo daleč stran od svojih običajnih poti tudi takrat, ko vreme ni glavni dejavnik?

Motnje zemeljskega magnetnega polja lahko ptice zavedejo na napačno pot

V novi raziskavi ekologov z univerze v Kaliforniji (UCLA) je raziskan eden od razlogov: motnje zemeljskega magnetnega polja lahko ptice zavedejo na napačno pot – pojav, ki ga znanstveniki imenujejo vagrancy (potepuštvo, op. p.) – tudi v popolnem vremenu in še posebej med jesensko selitvijo.

Ker populacije ptic v Severni Ameriki stalno upadajo, bi lahko ocena vzrokov za tavanje pomagala znanstvenikom bolje razumeti grožnje, s katerimi se ptice soočajo, in načine, na katere se tem grožnjam prilagajajo. Na primer, ptice, ki se znajdejo na neznanem ozemlju, se verjetno soočajo s težavami pri iskanju hrane in habitatov, ki jim ustrezajo, zato lahko poginejo. Lahko pa bi bilo koristno tudi za ptice, katerih tradicionalni domovi zaradi podnebnih sprememb postajajo neprimerni za bivanje, saj bi se živali po naključju preselile v geografska območja, ki so zdaj zanje primernejša.

Beautiful large flock of starlings. A flock of starlings birds fly in the Netherlands. During January and February, hundreds of thousands of starlings gathered in huge clouds. Starling murmurations.
Motnje zemeljskega magnetnega polja lahko ptice zavedejo na napačno pot.
Foto: AGD Beukhof iz iStock

Ptice lahko zaznavajo magnetna polja

Zemljino magnetno polje, ki poteka med severnim in južnim polom, ustvarja več dejavnikov, tako nad kot pod površjem planeta. Desetletja laboratorijskih raziskav kažejo, da lahko ptice zaznavajo magnetna polja s pomočjo magnetoreceptorjev v očeh. Nova študija UCLA podpira te ugotovitve z ekološkega vidika.

»Vse več je dokazov, da ptice dejansko vidijo geomagnetna polja,« je povedal Morgan Tingley, avtor raziskave in izredni profesor ekologije in evolucijske biologije na univerzi UCLA. »Na znanih območjih se ptice lahko orientirajo po geografskih podatkih, vendar je v nekaterih situacijah lažje uporabiti geomagnetizem.«

Toda sposobnost ptic za navigacijo s pomočjo geomagnetnih polj se lahko poslabša, če so ta magnetna polja motena. Takšne motnje lahko na primer izvirajo iz magnetnega polja Sonca, zlasti v obdobjih povečane sončne aktivnosti, kot so sončne pege in sončni izbruhi, pa tudi iz drugih virov.

»Če pride do motenj v geomagnetnem polju, je to tako, kot da bi uporabljali popačen zemljevid, ki ptice spravi iz tira,« je dejal Tingley.

flight of a group of Canadian snow geese on the Chateauguay River, a hundred geese in mid-flight
»Vse več je dokazov, da ptice dejansko vidijo geomagnetna polja,« je povedal Morgan Tingley.
Foto: Eric Santin iz iStock

Ptice se podobno zanašajo na geomagnetizem

Vodilni raziskovalec Benjamin Tonelli, doktorski študent UCLA, je skupaj s Tingleyjem in podoktorsko raziskovalko Casey Youngflesh primerjal podatke 2,2 milijona ptic, ki predstavljajo 152 vrst in so bile ujete in izpuščene med letoma 1960 in 2019 – del programa sledenja Geološke službe ZDA – z zgodovinskimi zapisi geomagnetnih motenj in sončne aktivnosti.

Čeprav imajo drugi dejavniki, kot je vreme, verjetno večjo vlogo pri povzročanju brezdelja, so raziskovalci ugotovili močno povezavo med pticami, ki so bile ujete daleč zunaj svojega pričakovanega območja, in geomagnetnimi motnjami, ki so se pojavile tako med jesensko kot spomladansko selitvijo. Vendar je bila povezava še posebej izrazita med jesensko selitvijo, so ugotovili avtorji.

Geomagnetne motnje so vplivale na navigacijo tako mladih kot starejših ptic, kar kaže na to, da se ptice podobno zanašajo na geomagnetizem ne glede na stopnjo njihovih izkušenj na selitvi.

Raziskovalci so pričakovali, da bodo geomagnetne motnje, povezane s povečano sončno aktivnostjo, povezane z največjim brezdeljem. Na njihovo presenečenje je sončna aktivnost dejansko zmanjšala pogostost vagantstva. Eden od možnih razlogov je, da bi lahko radiofrekvenčna aktivnost, ki jo povzročajo sončne motnje, onemogočila uporabo magnetoreceptorjev ptic, zaradi česar bi se ptice namesto tega lahko orientirale po drugih znakih.

»Menimo, da kombinacija visoke sončne aktivnosti in geomagnetnih motenj povzroči bodisi prekinitev selitve bodisi prehod na druge namige med jesensko selitvijo,« je dejal Tonelli. »Zanimivo je, da so bile ptice, ki se selijo podnevi, na splošno izjeme od tega pravila – nanje je sončna aktivnost bolj vplivala.«

Large group of flying geese
Geomagnetne motnje so vplivale na navigacijo tako mladih kot starejših ptic, kar kaže na to, da se ptice podobno zanašajo na geomagnetizem ne glede na stopnjo njihovih izkušenj na selitvi.
Foto: rue_wi iz iStock

Raziskava bi lahko pomagala razumeti tudi druge selitvene vrste

Čeprav so raziskovalci preučevali le ptice, bi lahko njihove metode in ugotovitve pomagale znanstvenikom razumeti, zakaj druge selitvene vrste, vključno s kiti, postanejo dezorientirane ali nasedejo daleč od svojega običajnega ozemlja.

»To raziskavo so pravzaprav navdihnili nasedli kiti in upamo, da bo naše delo pomagalo drugim znanstvenikom, ki preučujejo navigacijo živali,« je dejal Tingley.

Da bi bile raziskave bolj dostopne javnosti, ki opazuje ptice, je Tonelli razvil spletno orodje, ki spremlja geomagnetne razmere in v realnem času napoveduje tavanje. Sledilno orodje je pozimi izključeno iz omrežja, spomladi, ko se selitev spet začne, pa bo spet delovalo.

Humpback Whale Migration, A diver with a pod of humpback whales. Illustration
Raziskava bi lahko pomagala razumeti tudi druge selitvene vrste.
Foto: solarseven iz iStock
VIRScienceDaily
Prejšnji članekVelikost ni tista, ki je najbolj pomembna
Naslednji članekRaziskovalci ugotovili, kako lahko krododili več ur zadržujejo dih

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.