Velikost ni tista, ki je najbolj pomembna

Robotski sesalnik ima lahko še tako veliko baterijo, ki dovoli dolgotrajno delovanje ob največji moči vakuumskega motorja, in briljantno navigacijo, s katero doseže vse površine in se izogne vsem predmetom, toda če slabo pobira smeti, potem je vse drugo brezpredmetno.

iftttSamo en razlog je, zakaj se odločamo za priljubljeno domačo pomočnico. Če naša »Rozika« ne čisti najmanj odlično, potem z njo ne moremo biti zadovoljni. Vseeno je, kolikšno sesalna moč ima, kako hitro posesa prostor in kakšne so njene druge napredne lastnosti. In medtem ko se eni posvečajo predvsem temu, saj so podatki lepo videti v prodajnem katalogu, je iRobotu že davno uspelo zasnovati superiorni sistem čiščenja, ki mu ga zavidajo vsi konkurenti. Z razlogom!

Sesalni mehanizmi sodobnih robotskih sesalnikov so si na prvi pogled zelo podobni. Stranska metlica, krtača in vakuumski motor. Kaj je tu lahko drugače? Veliko. Kajti kakovost se skriva v podrobnostih. Celo takšnih, za katere ne bi pomislili, da so pomembne.

spareStranska metlica poskrbi, da Roomba učinkovito očisti predele okoli pohištva, ob stenah, vogalih in drugih težje dostopnih mestih. Njen namen je metanje smeti pod krtači, da ju ti lahko poberejo, čemur je podrejena oblika in izdelava. Ker ozki snopi ščetin, kot majhni čopiči pometajo tla, so pritrjeni na krake iz mehke in elastične plastike. Da se ne zlomijo med udarjanjem v trde predmete. Ravno tako je pomembna hitrost vrtenja metlice. Ne sme biti prehitra, saj v takšnih primerih smeti razmečejo daleč stran od robota in tudi prepočasna ne, kajti potem bodo ostale skoraj tam, kjer so bile. Umetnost je najti optimalne nastavitve in podjetju iRobot je to uspelo. Očitno. Dokaz so očiščeni robovi, o čemer se lahko prepričate po vsakem sesanju.

iftttPosebnost robotov Roomba sta dve nasproti vrteči se gumijasti krtači. Z vodilnim utorom pobirata umazanijo iz vseh vrst tal in preprog. Pomembno je ravno vrtenje v nasprotnih smereh, s čimer vodita smeti v režo med njima, kjer jih drobita in dvigujeta proti usnju, od koder jih tok zraka odnese v košek za smeti. Rebrasta površina deluje kot »dvižni trak«, ki preprečuje, da bi padale nazaj na tla. Inovativna oblika in zasnova obenem preprečuje vozlanje las in vrvic po zunanjem obodu, kar je velika težava krtač s ščetinami. Če že, potem se navijejo v votlem krajnem delu krtače, od kjer jih je zelo preprosto odstraniti. Stresete jih ven. Tako preprosto je.

Dve krtači in njuna inovativna oblika sta zaslužni za levji delež učinkovitosti robotskega sesalnika. iftttKljub temu ne smemo pozabiti na tretji del, ki je ravno tako potreben in pomemben. Zasnova sesalnega dela usmerja zračni tok v že omenjeno ozko režo med vrtečima krtačama, kar vodi do njegovega pospeševanja. Kar v kombinaciji z močnim vakuumskim motorjem znatno poveča sesalno moč robotskega sesalnika.

iftttiRobot opisani način imenujejo za tri stopenjski način čiščenja, katerega učinkovitost je odvisna od še enega zelo pomembnega delčka, ki ga ima čisto vsak robot. Filtra v koški za smeti, skozi katerega potuje zračni tok. Pomislili bi, da so filtri obstranskega pomena, pa vendarle so lahko odločilni. Prepusten filter bo prepuščal veliko zraka, zato bo izmerjena sesalna moč robot na papirju visoka, pa vendarle bi težko govorili, da je učinkovit. V prostor bi vrnil veliko prahu, ki ga je pravzaprav že odstranil. Podobno premalo prepustni filtri otežijo pobiranje smeti, saj zmanjšajo zračni tok in posledično sesalno moč. Umetnost je najti pravo ravnotežje, kar je podjetju iRobot uspelo. Roboti Roomba so opremljeni s filtri HEPA, ki zaustavijo 99,95 odstotka delčkov s premerom 0,3 μm, ob še vedno odličnih sesalnih močeh.

ifttt

 

Ko se odločate o robotskem sesalniku, bi morala biti učinkovitost sesanja na prvem mestu, nato njegova trpežna izdelava in dostopnost rezervnih delov in šele nato vse ostalo. Le v tem primeru ga boste lahko uporabljali dolga leta in boste z njim nadvse zadovoljni.

 

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.