Zemljin ozonski plašč se zdravi in ​​prinaša dobre novice o globalnih vetrnih in vremenskih tokovih

ozone layer

Ozonska plast nad Antarktiko se je tako obnovila, da je pravzaprav ustavila številne zaskrbljujoče spremembe v atmosferi južne poloble. Zahvala gre svetovnemu upoštevanju Montrealskega sporazuma iz leta 1987. Nova študija kaže, da se je zaradi sporazuma o prenehanju proizvajanja ozonu nevarnih snovi začela zaustavitev ali celo obračanje sprememb v premikanju zračnih mas nad Južno poloblo.

Na visoki nadmorski višini nad polom potekajo hitri zračni tokovi. Pred prelomom stoletja je onesnaževanje ozona potiskalo ta južni tok dlje proti jugu, kot je bilo običajno. To je spreminjalo vzorce padavin in potencialno tudi oceanske tokove.

Nato se je desetletje po podpisu sporazuma to nenadoma ustavilo. Naključje?

Z uporabo različnih modelov in računalniških simulacij so raziskovalci pokazali, da ta premor v gibanju ni bil posledica naravnih premikov vetra. Samo spremembe v ozonu bi lahko razložile, zakaj se je premik zračnih tokov ustavil.

Z drugimi besedami, zdi se, da je vpliv Montrealskega sporazuma zaustavil ali celo nekoliko obrnil južno migracijo zračnih tokov. In to je dobra novica.

Na primer, v Avstraliji so spremembe v tokovih povečale tveganja za sušo s potiskanjem dežja iz obalnih območij. Če se trend obrne, se lahko deževje vrne.

Vremenski pasovi, ki prinašajo hladne fronte, so se zožili proti južnemu polu, zato so v južni Avstraliji v zadnjih tridesetih letih upadle padavine. Če se ozonski sloj obnavlja in se kroženje premika proti severu, je to dobra novica na dveh frontah – besedna igra je zgolj naključje.

Kljub temu morda to ne bo trajalo dolgo

Medtem ko so izboljšave pri zmanjševanju ozonu nevarnih snovi pomagale, da ozon okreva, ravni ogljikovega dioksida še naprej naraščajo in ta napredek izničujejo. Lani je ozonska luknja na Antarktiki dosegla svojo najnižjo letno raven od leta 1982, vendar težava s tem ni rešena in ta rekord ima lahko nekaj skupnega z nenavadno blagimi temperaturami v tej plasti ozračja.

V zadnjih letih prihaja do porasta kemikalij iz industrijskih regij na Kitajskem, ki tanjšajo ozon, kar situaciji zagotovo ni v pomoč.

Trenutno se nahajamo v pavzi, kjer se lahko trendi nadaljujejo, ostanejo na sedanji ravni  ali se vrnejo v prvotno stanje. Vojna med nasprotnimi učinki obnovitve ozona in naraščajočimi toplogrednimi plini bo določila prihodnje trende.

Montrealski sporazum je dokaz, da lahko s takojšnjimi ukrepi pomagamo zaustaviti ali celo obrniti del škode, ki smo jo začeli. Kljub temu, pa stalen porast emisij toplogrednih plinov opominja, da samo eden izmed takšnih ukrepov preprosto ni dovolj.

VIRScience Alert
Prejšnji članek☑️ KVIZ: Koliko res poznam Prešerna?
Naslednji članekPotrebuješ popravilo tvojega Huaweia? Huaweiev kurir ga prevzame pri tebi doma in dostavi, ko je popravljen

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.