Znanstveniki sporočili grozljivo novico o živali, ki se je zdela nepremagljiva

A common octopus in an aquarium
Foto: Naomi Kotek iz iStock

Zdi se, da vsak dan prejmemo novico o morebitnem izumrtju določene vrste. Zdaj so tu hobotnice, katerih morebitno izumrtje je prikazala nova študija. Če bodo temperature oceanov še naprej naraščale s predvideno hitrostjo, bi lahko hobotnice izgubile vid in se borile za preživetje zaradi toplotnega stresa.

Hobotnice niso tako prilagodljive, kot smo mislili

Medtem ko so prejšnje raziskave pokazale, da so hobotnice zelo prilagodljive, je nova raziskava pokazala, da lahko toplotni stres zaradi globalnega segrevanja povzroči poslabšanje vida in povečano smrtnost mater in njihovih nerojenih mladičev.

Raziskovalci pravijo, da bi imela izguba vida pomembne posledice za hobotnice, saj so za preživetje zelo odvisne od vida. Približno 70 % možganov hobotnice je namenjenih vidu in igra ključno vlogo pri komunikaciji ter odkrivanju plenilcev in plena.

Raziskovalci so hobotnice, ki se še niso izlegle, in njihove matere izpostavili trem različnim temperaturam: 19⁰C, 22⁰C in 25⁰C.

ethereal octopus from the depth (Octopus vulgaris)
Foto: aurigadesign iz iStock

Ugotovljeno je bilo, da hobotnice, izpostavljene 25⁰C, kolikor naj bi oceani imeli leta 2100, proizvedejo znatno manj beljakovin, odgovornih za vid, kot tiste pri drugih temperaturah.

»Eden od njih je strukturni protein, ki ga v živalskih očesnih lečah najdemo v velikem številu za ohranjanje prosojnosti in optične čistosti leč, drugi pa je odgovoren za regeneracijo vidnih pigmentov v fotoreceptorjih oči,« je dejala dr. Qiaz Hua s Fakultete za biološke znanosti Univerze v Adelaidi in vodilna avtorica študije.

Študija je tudi pokazala, da so višje temperature povezane z večjo stopnjo neizleglih potomcev in povečano stopnjo prezgodnje smrti mater.

Tolikšen dvig temperature je za nekatere hobotnice preveč

Jajca se niso izlegla pri dveh od treh vrst hobotnic, ki so jih hranili pri 25°C. Raziskovalci pravijo, da je to deloma posledica smrti mater, medtem ko so bila jajčeca v zgodnjih fazah razvoja.

Octopus on wet rocks.
Foto: 4kodiak iz iStock

Manj kot polovica izvaljenih jajc za tretjo zalego je bila pri tej temperaturi. Znanstveniki so povedali, da je mati tega zaroda kazala vidne znake stresa, ki jih niso opazili pri materah, ki so bile izpostavljene nižjim temperaturam. Ugotovili so, da so izvaljeni mladiči, ki so preživeli, pokazali ogromno količino toplotnega stresa in verjetno ne bodo preživeli v odrasli dobi.

Hua je dejala, da to pomeni, da bi lahko globalno segrevanje hkrati vplivalo na več generacij.

VIRThe Guardian
Prejšnji članekNogometna mrzlica je že tu!
Naslednji članekTako bodo vaši sestanki na najvišjem nivoju

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.