13.000 km dolga pot za dober namen

4 moški, očetje iz Horjula in Vrhnike, se bodo prvo soboto v juliju odpravili na 13.000 km dolgo pot do Mongolije in prevozili več kot 12 držav.

Kako se je vse skupaj začelo?

Dolgoletni prijatelji Rok Dolinar, Uroš Basta ter brata David in Tilen Tehovnik so si za letošnje poletje zadali prav zanimivo nalogo. Prvo soboto v juliju se bodo s 30 let starim Subarujem odpravili na 13.000 km dolgo pot do Mongolije in s tem Slovencem podali sporočilo, da se varno in “po pamet” daleč pride.

Naslov njihovega projekta je Po Pamet, z njim pa želijo mlade ozavestiti o pomenu varne vožnje, ki je v Sloveniji precej redka. Vsako leto se zgodi kar precejšnje število nesreč in ker želijo, da bi se ta številka v prihodnosti zmanjšala, so ustanovili društvo SLOWenc. Društvo so ustanovili z namenom spodbujanja varne vožnje in varnosti v prometu. Menijo, da omenjena tematika potrebuje pristop, ki mu bodo prisluhnili predvsem mladi, ki so še vedno najbolj rizična skupina v promet.

V ta namen so se združili z Zavodom Vozim, ki s pripovedjo osebnih izkušenj o prometni varnosti vpliva na mlade, spreminja njihove mišljenje in njihov pogled na promet ter varno vožnjo promovira kot pozitivno vrednoto. S projektom pa ne želijo le ozavestiti mladih voznikov, ampak bodo poskušali zbrati tudi čimveč sredstev za Zavod Vozim, ki s svojo nesebičnostjo in pozitivnim pogledom na svet mladim posreduje težke življenjske izkušnje. Želijo jim pomagati na tej njihovi poti reševanj življenj.

Zakaj ravno do Mongolije?

Pot, ki se bo torej začela prvo soboto v juliju (7. 6.), jih bo pripeljala vse do Mongolije. Zakaj? Pot je dolga približno 13.000 km, kar je enako številu kilometrov, ki jih povprečen Slovenec prevozi v enem letu. Na sami poti bodo preizkušali tako svoje, kot tudi Subarujeve zmožnosti, se vozili po krajih, kjer bo temperatura narasla nad 40 stopinj celzija in se povzpeli tudi do nadmorske višine 4655 m. Ves čas pa bodo vozili po omejitvah, oz. “po pamet” in dokazali, da se tudi počasi oziroma po pamet daleč pride.

Po avto v Srbijo

Priprave na dolgo pot tečejo že več mesecev, najprej je sledilo cepljenje proti boleznim, za 6 držav preko katerih potujejo, pa so morali pridobiti tudi vize. Velik del priprav predstavljajo papirji, a jim je uspelo urediti prav vse. Poseben del priprav pa je bilo najti in predelati avtomobil, s katerim se bodo odpravili na pot. 30 let star Subaru so našli v Srbiji, zanj pa so se odločili zato, ker so menili, da starešji kot bo avto, lažje ga bo popraviti ter zato, ker menijo, da se prava avantura začne šele s težavami.

Odpeljali so ga k avtomehaniku, ki popravlja in obnavlja dele in ga pripravlja na dolgo, naporno pot. Za celotno popravilo bodo zagotovo plačali okoli 5000 evrov svojih lastnih prihrankov, na pomoč pa so jim priskočila tudi lokalna podjetja. “Pri obnovi nam pomagajo VIP trade z Ljubgojne, I.S.T. iz Ljubljane, Kovina trade z Lesnega Brda, Vargalant iz Sinje Gorice,” našteva Tilen.

Na pot brez navigacije

Na pot se bodo odpravili brez elektronske navigacije, za vse bo poskrbel stari dobri zemljevid, zato si morajo še pred odhodom dobro ogledati pot in preveriti, kako bodo pravilno premagovali nadmorsko višino. “Naša pot se bo začela v Sloveniji in se nadaljevala proti Hrvaški, Srbiji, Bolgariji, Turčiji, Iranu, Turkmenistanu, Uzbekistanu, Tadžikistanu, Kirgiziji, Kazahstanu in čez Rusijo proti Mongoliji. Navigacijo bodo imeli s seboj samo za vsak slučaj.

Prigode bomo lahko spremljali na Facebooku

Med potjo bodo videli ogromno naravnih in kulturnih znamenitosti, vse pa bodo posneli in videoposnetke vsak drugi dan delili na Facebook strani društva Slowenc. “Po koncu projekta si tudi želimo, da bi iz vseh posnetkov nastal celovečerni film, ki bi ga lahko predvajali na različnih dogodkih in lokacijah in bi tako še dodatno zbrali prispevke za zavod,” dodaja Tilen. On bo tudi tisti, ki bo skrbel za snemanje prigod, David in Rok bosta postavljala šotore in skrbela za avtomobil, Uroš pa bo njihov kuharski mojster, njihov cilj pa je preizkusiti čimveč lokalnih jedi.

Na poti bodo približno osem ur na dan, preostali čas pa bodo spali, poslušali lokalni radio ali se preprosto učili jezika. “Radi bi se naučili čimveč o tamkajšnji kulutri in njihovih prebivalcih, saj so to dežele, ki so nam Slovencem precej neznane,” pravi Uroš.

Če bo šlo vse po načrtih, bodo na njihovo končno destinacijo v Ulan Bator prišli sredi avgusta, let nazaj naj bi imeli 18. avgusta. Avto bodo naložili na vlak, sami pa se bodo v Slovenijo pripeljali z letalom. A njihov projekt se takrat ne bo končal. Organizirali bodo tudi potopisna predavanja in ozaveščali po šolah, predvsem pa poskrbeli, da je po cestah potrebno voziti varno, po predpisih in z glavo, donacije pa bodo zbirali vse do konca letošnjega leta.

Odpravi lahko slediš na spletni strani Po pamet in njihovem Facebook ter Instagram profilu. Spremljaj pa tudi Študenta, saj pripravljamo prav posebne zgodbe in ekskluzivno poročanje iz poti!

Pa ne pozabite, PO PAMET!

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

Prejšnji članekŠe deset dni do velikega spektakla!
Naslednji članekSvetovni dan čistega zraka

Novinarka. Obožujem tri stvari: organizacijo dogodkov, potovanja in muzikale.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.