“Če bi nas kaj skrbelo, bi ostali doma!”

Danes je bil za fante iz okolice Vrhnike in Horjula dan, ki so ga čakali že kar nekaj mesecev. Točno ob 12. uri dopoldne so odrinili na kar 13 000 km dolgo pot do Mongolije.

Okrog 10. ure dopoldne smo se zbrali na Občinskem trgu v Horjulu, kjer je bilo že takoj mogoče začutiti pozitivno energijo in kanček nervoze. Subarujev kombi je bil parkiran na sredini prizorišča, polepljen z nalepkami in natovorjen do zadnjega kotička. »Vav, dobri so, da gredo s tem kombijem«, so bile prve misli, ki so nam rojile po glavi. Kombi so sicer dodobra pregledali in stestirali, pa vendar je star 30 let in nikoli ne moreš vedeti, kaj bo šlo narobe.

Pomešali smo se med nasmejane obraze in prestregli vse štiri fante, ter jih vprašali par vprašanj. Ob pogovoru z njimi smo ugotovili, da sami niti niso nič kaj na trnih, bolj so njihove družine.

Fantje s svojimi otroci. foto: Urban Husu
Fantje s svojimi otroci. foto: Urban Husu

»Če bi nas kaj skrbelo, bi ostali doma!«

Največ skrbi jim seveda povzroča star kombi, kar pa so nam še vseeno povedali z nasmeškom na obrazu. Zaupali so nam, da sta bila zadnja dva dneva zelo kaotična in da so veliko časa porabili za pakiranje. Zaenkrat še ne vedo, kaj vse so pozabili, mi pa upamo, da čim manj. 😉

Kombi poln prtljage
Kombi poln prtljage

»Naj jih na poti spremlja sreča.«

Ker se odpravljajo na dolgo in nepredvidljivo pot, so se odločili, da želijo prejeti tudi poseben blagoslov. Povabili so zaporniškega duhovnika Roberta Friškovca, ki je blagoslovil kombi in povedal par vzpodbudnih besed: »Naj ta dobrodelni projekt živi tudi v naših mislih in naj se vsak od nas v avtomobilu obnaša odgovorno. Naj nam bodo ti pogumni fantje za vzpodbudo, da vsak od nas na svoj način razširja idejo o projektu.«

Blagoslov za srečo
Blagoslov za srečo

Ko se je ob 12. uri zaslišala sirena in zvok cerkvenih zvonov smo vedeli, da je čas za odhod. Napetih nekaj minut smo čakali, da se fantje v miru poslovijo od svojih družin, nato pa so se počasi posedli v kombi. Ob prižigu kombija se je zaslišalo veselo vzklikanje in navijanje množice.

Še zadnji zamah roke v slovo, zadnji zvok hupe starega Subaruja, in fantje so že izginili za vogalom.

David, Rok, Tilen in Uroš, želimo vam srečno pot in čim manj zapletov!

Odpravo lahko spremljate na Facebook profilu SLOWenc in spletni strani popamet.si, ekskluzivne dogodivščine iz poti pa bomo objavljali na portalu student.si.

Se beremo, do takrat pa PO PAMET! 🙂

pODPRI PROJEKT slowenc – po pamet. pOŠLJI SMS POPAMET5 NA 1919 IN DONIRAJ 5€ ZA ZAVOD VOZIM.

Prejšnji članekHarmony Program Pašman – Poletni odklop in priložnost za osebno rast
Naslednji članek7 nasvetov, kako iskati letalske karte

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.