Naravna bogastva, ledeno mrzla mesta in podkupljivi policisti. To je Rusija.

Cathedral of Vasily the Blessed (Saint Basil's Cathedral) and Spasskaya Tower on Red Square, Moscow, Russia
Foto: Vladislav Zolotov iz iStock

Rusija, ki velja za največjo državo na svetu, se razteza preko Evrope in Azije ter ima kar devet časovnih con. V zgodovini je bila znana tudi kot Rusko carstvo, bila je tudi najmočnejša članica Sovjetske zveze, sedaj pa je federacija v katero spada 21 republik. Danes je razdeljena na 7 okrožij.

Poleg naziva največje države na svetu se Rusija lahko pohvali tudi z najdaljšo reko v Evropi (Volga), ki je dolga kar 3.690 km.

Večkrat Rusijo povežemo tudi z mrazom in ledom, kar ni tako napačna predstava.

Mesto Ojmjakon na severu Rusije velja za najhladnejši kraj na svetu, kjer stopinje padejo tudi na -67 stopinj Celzija. Rusi so na mraz že kar precej odporni, velja tudi, da če spustiš ušesnike na svoji “ušanki” (tradicionalni ruski kapi) in zunaj ni manj kot -20 stopinj celzija veljaš za mehkužneža.

Raznoliko prebivalstvo

Kar se tiče prebivalstva, je Rusija zelo raznolika. V državi najdemo kar 120 etničnih skupin, največja med njimi je ruska, med ostalimi večjimi pa najdemo še Tatare, turška in sibirska ljudstva ter ukrajinske, beloruske in finske manjšine.

Zanimivo je tudi, da je v Rusiji kar 11 milijonov več žensk kot moških, življenjska statistika ruskih moških pa je okrog 65 let, kar je nižje celo od moških v Severni Koreji, kjer so znani po tem, da moški živijo manj kot v zahodnih državah.

Naravna bogastva in podkupljena policija

Ruska ekonomija sloni na rudarstvu, težki industriji, plinih in nafti ter kmetijstvu. Je velika izvoznica kovin, predvsem jekla in aluminija, ponaša se tudi z naravnimi bogastvi.

Potrebno je omeniti tudi moskovsko podzemno železnico, ki jo mnogi opisujejo kot najlepšo na svetu. Obratuje že 70 let in njen videz je prav poseben in znan po vsem svetu. Podzemne železnice v večini mest služijo tudi kot potencialno zaklonišče v primeru nuklearne vojne.

Svetovno znani pa so tudi posnetki ruskega prometa, ki so zelo kaotični in nas večkrat znajo nasmejati. Razmere na ruskih cestah so precej bolj nore kot pri nas, zato ima večina Rusov v avtomobilih nameščene kamere. Sami pravijo, da so ceste po Rusiji zelo nevarne in vožnja po njih zahteva veliko pozornosti. Kljub tem razmeram pa je smrti na cestah še vedno malo, veliko manj kot na primer v Tadžikistanu ali Iranu. Tudi policijske kontrole niso prav pogoste, prav tako pa več kot polovica ruske policije prejema in sprejema podkupnine, kar je za nas dokaj nenavadno.

Kako pa razmere v Rusiji občutijo naši fantje iz odprave društva SLOWenc? Izvedeli bomo kmalu! 🙂

Prejšnji članekGDPR in tvoje ocene
Naslednji članekUčenje prekini s tekom in izboljšaj svoje dosežke

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.