GDPR in tvoje ocene

Sicer je pred tabo res še dober mesec in pol počitnic, a naslednja novica zna pomembno krojiti prihodnje šolsko leto in odnose s tvojimi starši.

Nova uredba o varstvu osebnih podatkov Evropske unije prinaša novosti in spremembe tudi v šoli in ima tako neposreden vpliv na dostop do ocen, ki jih pridobiš. S 1. septembrom 2018 bodo starši, v kolikor si že polnoleten, za vpogled v tvoje ocene in druge podatke o vzgojnih ukrepih, potrebovali dovoljenje. Sprememba sicer ni povsem nepričakovana, saj se srednje šole že zdaj držijo različnih pravilnikov in zakonov za objave in zaščito osebnih podatkov otrok pa vendar, z njo se odpira mnogo vprašanj. Tako šole najbolj skrbi pravilo, da bo osemnajstletnik lahko sam opravičeval svojo odsotnost od pouka, starše pa zaupanje.

V izogib nevšečnostim v odnosu s starši ali učitelji je ključnega pomena komunikacija. S starši se pogovori o pomenu varovanja tvojih podatkov v šoli, dovoli, da ti tudi oni predstavijo svoj pogled na te spremembe in dogovorite se za skupno rešitev. Omembe vredno je tudi dejstvo, da polnoletnost ni v neposredni povezavi s samostojnostjo in da starši v večini primerov 18. letnikom tako še vedno predstavljajo izhodišče za vzdrževanje in oporo.

Konec koncev se učiš za svoje dobro in s prikrivanjem morebitnih slabih ocen tako ne povzročaš le sivih las svoji mami, temveč škodiš samemu sebi in svoji prihodnosti.

Prejšnji članekMaturantski “starter pack” – vse, kar potrebuješ za maturantski izlet
Naslednji članekNaravna bogastva, ledeno mrzla mesta in podkupljivi policisti. To je Rusija.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.