Od svizcev do lubenice med snežinkami

Fante je v Tadžikistanu na 21. dan pozdravilo dokaj hladno jutro, zato so se niso preveč obirali. Pred odhodom na pot so najprej poskrbeli za svoje prevozno sredstvo in preverili nivo olja ter zamenjali svečke. Čakala jih je 220 km dolga pot do mesta Murghab in pogled skozi okno so jim popestrili tudi svizci, ki so se nastavljali toplemu soncu. Cesta pa je bila dovolj dobra za doseg dnevnega popotniškega plana, a jim je na polovici avto spet ponagajal.

Motorno olje za cigarete

Ker vozijo »po pamet« so ocenili, da je primanjkljaj olja dovolj velik razlog za postanek. Ustavili so se ob cesti, kjer so počivali vozniki tovornjakov. Za dve škatlici cigaret so se dokopali do dobrih dveh litrov olja in njihova pot se je preko prelazov nadaljevala vse do mesta Murghab. Glede na visoke nadmorske višine morajo fantje paziti pri prehitrem dvigu oziroma spustu, zato so noč preživeli na nadmorski višini 3900 m. Za kampiranje so izbrali območje nekakšnega zatočišča za ovce in se kljub nekaj »bobkastim« dokazom o namembi zemljišča odločili, da bo to njihov prostor za kampiranje.

Ledeno prebujenje

Naslednje jutro jih je prebudil leden dež in pokonci so bili že 10 minut pred 5. uro zjutraj. Njihov dnevni cilj je predvideval tudi osvojitev drugega najvišjega prelaza na svetu, ki se nahaja na drugi najvišje ležeči glavni cesti na svetu (Pamir Highway) z najvišjim prelazom visokim 4655 m. Njihovi kozici (avtu) je tik pod vrhom zmanjkalo moči, zato so Tilen, Uroš in David izstopili in se na vrh podali peš, voznik Rok pa je uspešno pripeljal do vrha. Pravijo, da je razgled na pobeljene okoliške gore fenomenalen in da je ta konec sveta preprosto raj za ljubitelje gorske narave.

Gorovje Pamir, imenovano tudi "Streha sveta". foto: SLOWenc
Gorovje Pamir, imenovano tudi “Streha sveta”. foto: SLOWenc

Po kratkem postanku so nadaljevali proti Kirgiziji in na meji srečali slovenske motoriste. Občutek, ki jih je prevzel ob tem, da so lahko tako daleč od doma spregovorili v slovenskem jeziku, jih ni pustil ravnodušnih – no, morda tudi sami najbolje veste, kako lepo je srečati rojaka na oddaljenih in daljših potovanjih!

Doživetja tega dne pa se niso ustavila pri jutranjem ledenem dežju, osvojitvi drugega najvišjega prelaza in srečanju s slovenskimi popotniki. Ta dan so prvič v življenju jedli lubenico med naletavanjem snežink! Proti koncu dneva jim je pogled počival na rdečkasto oranžni pokrajni, posejani z jurtami in pašnimi živalmi, kot nalašč za preganjanje misli o težavah z avtomobilom.

Osvojili so že 11. državo na poti do cilja! Kje se nahajajo v tem trenutku, lahko preveriš tukaj.

Prejšnji članekKako optimalno uporabljati pralni in sušilni stroj, da ne bo predrago in da ne boste uničevali perila?
Naslednji članekZnaki, da piješ premalo vode

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.