Kako optimalno uporabljati pralni in sušilni stroj, da ne bo predrago in da ne boste uničevali perila?

Po tem, ko se študentje naučijo kuhati za preživetje, se morajo, predvsem tisti, ki se ne vračajo domov vsak konec tedna, soočiti še z eno oviro: upravljanje pralnega stroja. Sicer lahko ostanejo v spodnjem perilu. Čeprav vsaj v teoriji lahko pomislimo na to, da bi nakupili toliko oblačil, da ne bi bilo treba prati ali ostati brez, je to precej nerealno in tudi predrago.

Danes si le težko predstavljamo življenje brez pralnega stoja. Pralni in tudi sušilni stroj sta skoraj nepogrešljiva za samostojno življenje. Še posebej pralni stroj spada med tiste aparate, ki nas najbolj razbremeni in nam odvzame največ utrudljivega dela. Sušilni stroj v primerjavi s pralnim res ni nujno potreben, saj se perilo posuši tudi brez porabe dragocene električne energije in brez večjega fizičnega napora. Če pa upoštevamo čas, ki ga porabimo za prenašanje in obešanje perila, je tudi sušilni stroj dobrodošla tehnična pridobitev.

Na porabo vplivata napolnjenost stroja in izbran program

Koliko energije, ki jo je treba seveda plačati, pa pralni stroj porabi? Dejanska poraba energije je odvisna od načina uporabe gospodinjskega aparata. Podatki, navedeni na nalepki, odražajo podatke iz laboratorijskih testiranj, zato lahko z uporabo naprave pod drugačnimi pogoji pripomorete k bistvenemu odstopanju od navedenih podatkov. Velike prihranke pa lahko dosežete že s tem, da pralni stroj prižgete samo takrat, ko je poln, ter za pranje uporabljate le nizke temperature.

Za eno pranje pri 90 °C stroj porabi povprečno 1,5 kWh električne energije, kar znaša približno 20 centov, medtem ko za eno pranje pri 40 °C porabi samo 0,46 kWh oziroma 7 centov. Poleg tega pranje pri visoki temperaturi ni samo dražje, ampak tudi uničuje perilo. Z nastavitvijo nižje temperature lahko prihranite do 50 odstotkov energije, pri tem pa naj vas ne skrbi, da perilo ne bo dobro oprano, kajti sodobni detergenti imajo dober učinek tudi pri nizkih temperaturah.

Veliko energije in denarja lahko prihranite tudi, če v stroj naložite količino perila, ki jo proizvajalci priporočajo kot optimalno – polovični programi ne porabijo za polovico manj energije, ampak komaj za četrtino. Če nimate pretirano umazanega perila, lahko tudi opustite program predpranja, tako boste prihranili do 20 odstotkov energije.

Sušilni stroj

Sušenje perila v sušilnem stroju nam prinaša predvsem prihranek časa. Perilo lahko osušimo do želene stopnje vlažnosti, da perilo laže in hitreje zlikamo. Nekaterih kosov perila celo ni treba likati, kot so na primer brisače in spodnje perilo, saj se v sušilniku ne zmečkajo, s tem pa prihranite električno energijo, ki bi jo potrebovali za likanje. V sušilnem stroju posušeno perilo je mehko, zato pri pranju ni treba dodajati sredstev za mehčanje.

Čeprav imate morda energijsko učinkovit sušilni stroj, lahko sami s svojim ravnanjem prihranite veliko dragocene energije. Najpomembnejši prihranek pri sušenju perila je v ožemanju perila, zato je, kot smo že omenili, pri pralnem stroju pomembna centrifuga z ustreznim številom vrtljajev. Če boste na pralnem stroju namesto centrifugiranja na 1.000 vrtljajev na minuto, nastavili 1.600 vrtljajev na minuto, boste prihranili kar 30 odstotkov električne energije za sušenje v sušilnem stroju.

Poskušajte vedno popolnoma izkoristiti sušilni stroj in ga napolnite tako, kot priporoča proizvajalec v navodilih. Skupaj sušite le take kose perila, ki imajo podobne lastnosti, saj boste na ta način perilo najbolj enakomerno posušili. Po vsakem sušenju perila je treba očistiti filter na vratih bobna ter paziti, da so reže za hlajenje vedno odprte in čiste.

Patricjo Božič, energetski svetovalec mreže ENSVET*

* več o mreži ENSVET in finančnih spodbudah Eko sklada za okoljske naložbe na www.ekosklad.si.

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad

ekosklad@ekosklad.si | 01 241 48 20 | Spletna stran

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Prejšnji članekBrezplačno na SEMPL?
Naslednji članekOd svizcev do lubenice med snežinkami
ekosklad@ekosklad.si | 01 241 48 20 | Spletna stran

Projekt podpira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.