Življenjski nasveti 83-letnice: 9 napak, ki jih ne smeš narediti

lady, woman, female
Foto: besnopile iz Pixabay

Kot vsak mlad človek, si najbrž tudi ti kdaj izgubljen in se sprašuješ kako in kam. Včasih ti manjka nasvet modrega človeka in kot dober gen-z-jevec se po življenjske modrosti napotiš na Netflix, kjer tvoje težave plavajo v osladni pozabi, medtem ko klikaš Next episode. Mogoče temu sploh ni tako in pomoč iščeš pri svojih prijateljih – ki so najbrž enako zmedeni kot ti. Iskanje prave življenjske poti in navigiranje lastnega moralnega kompasa, ki ni nujno skladen z družbenim, ni vedno tako enostavno, kot se zdi. Toda brez skrbi – prijazna gospa Sandra Hart ti lahko priskoči na pomoč!

Življenjski nasveti Sandre Hart

Sandra Hart je 83-letnica, ki se ponaša z nadvse aktivnim kreativnim življenjem. Na socialnih omrežjih se predstavlja kot avtorica, blogerka, Youtube vlogerka, poleg tega pa ima tudi profil na Pinterestu. Posebne omembe vredna je njena nadvse izvirna zbirka psov in nenavadnih vrat, ki jih sreča na svojih potovanjih. Le poglej si jo v Prepovedanem mestu!

Na svojem Youtube kanalu pogosto deli življenjske nasvete. Med drugim je spregovorila tudi o desetih napakah, ki se jim moraš izogniti, če želiš srečno živeti.

Ne preživi dnevov s praznimi željami

Pogosto si želimo naše življenje izboljšati, a ne moremo nič storiti. Tako lahko le posedamo doma in si želimo, da bi se covid pandemija končala, da bi čez noč postali bogati in da bi nam nekdo ponudil sanjsko službo. A to je pravi recept za nesrečo! Zaradi takšnega razmišljanja ne cenimo tega, kar že imamo in pozabimo na naše privilegije. Temu nasprotno vidimo vse, kar nam manjka. Sandra poudarja, da moramo biti konstantno hvaležni za to, kar nam je dano in se ne pritoževati.

Ne dajaj obljub, ki jih ne moreš izpolniti

Velikokrat obljubimo nekaj ali ponudimo našo pomoč iz občutka dolžnosti. Potem ugotovimo, da nimamo časa, se nam ne da ali pa sploh nimamo potrebnega materiala ali znanja. Obljube, ki jih ne moremo izpolniti v naših odnosih ustvarjajo trenja, občutke krivde in zamere, kar negativno vpliva na naše blagostanje. Zato se jim poskusimo preprosto izogniti!

Ne skrivaj svoje ljubezni

children, hug, siblings
Foto: Bessi iz Pixabay

Pogosto se nam zdi samoumevno, da naši najdražji vejo, da jih imamo radi. Toda kljub temu ne smemo pozabiti ali odlašati z izkazovanjem naše ljubezni do njih. Seveda to ne pomeni, da mora letalo izpisovati ime tvojega dragega na nebu, saj lahko svojo naklonjenost nekomu izkazuješ že z malimi pozornostmi. S šopkom na travniku nabranih rož, s čokolado, s stiskom dlani, z nekaj sekund daljšim pogledom, z opravljanjem njim neljubega opravila. To ne velja zgolj za naše partnerje, temveč tudi za prijatelje, družino, otroke in domače živali. Vsi radi slišimo, da nas ima nekdo rad!

Ne ignoriraj svoje intuicije

Nikoli ne ignoriraj svojega prvega instinkta, saj ti ta pove, kaj je najboljše zate. Morda se včasih zdi, da kontradiktira modri presoji in te mika, da mu ne bi sledil, a Sandra pravi, da se moraš naučiti poslušati in zanesti nanj. Morda te ravno tihi glasek iz tvoje notranjosti reši v življenjski zagati.

Ne oklepaj se preteklosti

italy, tuscany, road
Foto: Yakir iz Pixabay

Ne podoživljaj starih bolečih spominov. Ko smo v težkih situacijah in moramo sprejeti odločitev v svoji glavi igramo možne scenarije, ki bi lahko bili posledica naše razsoje. Še huje je, če imamo občutek, da smo sprejeli napačno odločitev in retrospektivno razmišljamo, kaj bi se zgodilo, če bi ubrali drugo pot. Gre za tipičen problem neodločljivih ljudi, ki ga Robert Frost opiše v pesmi The road not taken. Vse to nas utruja in nam preprečuje, da bi ukrepali v trenutku in uživali v sedanjosti.

Ne vdajaj se v usodo

Gospa Hart poudarja, da je pomembno, da se v življenju ne »zacementiramo«. Položaj, v katerem se znajdemo ne predstavlja nujno konca naše karierne ali življenjske poti. Če smo z našo situacijo zadovoljni, ni nič narobe, če v njej ostanemo in si ustvarimo neko cono udobja. Če pa smo nesrečni in nezadovoljni z denimo delovnim mestom ali našimi odnosi z drugimi ljudmi – lahko stremimo k neki izboljšavi oziroma spremembi. S pritoževanjem ne pridemo daleč in s praznimi željami tudi ne (kot smo že ugotovili). Razmisli, kaj lahko storiš, da izboljšaš svoje življenje. Vse se da, vsaj nič ni statično.

Ne nehaj se izobraževati

decision, brain, heart
Foto: mohamed_hassan iz Pixabay

Ta nasvet se ne nanaša zgolj na šolanje, ampak splošen proces vseživljenjskega učenja. Učimo se tudi preko različnih interakcij z ljudmi, na potopisnih predavanjih, ko smo v pozicijah vajeništva in se zgledujemo po mentorju, ko beremo knjige, rešujemo križanke, gledamo dokumentarne filme ali poslušamo podkaste. Učimo se lahko praktično na vsakem vogalu, če imamo le voljo do tega. Če ohranjamo otroško radovednost, postavljamo vprašanja in vsrkavamo nove informacije, bomo pridno trenirali naše možgančke in krepili njihovo plastičnost. To pomeni, da bodo na podlagi nekih novih izkušenj zmožni prerazporejati svoje živčne poti in se spreminjati.

Ne izgubi svoje individualnosti

Ne sledi čredi, temveč neguj svojo individualnost. Po Sandrinem mnenju je vsako bitje posebno na svoj način in ta raznolikost našo družbo dela pestro. Če podležemo komercialnemu pritisku in zgolj slepo sledimo čredi, kopiramo nek model oblačenja in razmišljanja, s tem izgubljamo svojo unikatnost. Hkrati se v tem procesu tudi primerjamo z drugimi ter nenehno opažamo odstopanja in razlike od »popolnega modela« in s tem ustvarjamo še večji pritisk na nas samih.

Ne pričakuj, da ti bodo tvoji otroci vrnili to, kar si jim dal

Znani slovenski pregovor pravi: »Ti očeta do praga, sin tebe čez prag.« Fran pravi, da »izraža, da se slabo ravnanje s starši otrokom maščuje tako, da njihovi otroci z njimi ravnajo še slabše«. V mnogih kulturah je odnos do staršev izjemno pomemben del tradicije. V glavo nam je vcepljeno, da moramo spoštovati starejše in skrbeti za svoje otroke, ker bodo na stara leta oni skrbeli za nas. Otroci tako čutijo nek dolg, da svojo vzgojo na nek način »odplačujejo« kot odrasli.

girl, father, portrait
Foto: ddimitrova iz Pixabay

Po drugi strani tudi starši lahko razvijejo pričakovanje, da jim mora otrok povrniti njegov znaten trud in čas, ki ga je vložil vanj. Toda to lahko na otroka daje pritisk in ga odvrača. Ko bo starš potreben pomoči, bo to doživljal kot neko obvezo, ki se ji ne more izogniti in njegova dejanja ne bodo altruistična. Sandra zagotavlja, da, ko je neko odgovorno vedenje pričakovano od nas, izgubimo »lušt« do tega. Če starši nimajo teh pričakovanj, so otroci razbremenjeni in samoiniciativno vračajo dobljeno, ker si to sami želijo, ne ker bi morali.

Če si želiš slišati te modrosti direktno iz Sandrinih ust, si poglej njen video. Močno ti priporočam vsaj ogled njenega introta, ker gre za nadvse badass montažo in glasbo v ozdaju, ki ti pove, kako kul in moderna je naša predraga babica.

Mistakes To NEVER Make | My Advice At 83 | Life Over 60

Prejšnji članekNajhujše serijske morilke vseh časov
Naslednji članekMesečni horoskop: Oktober 2022

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.