Alenka Bratušek ministrica v novi funkciji

Alenka Bratušek je v preteklosti ministrstva že vodila
Alenka Bratušek je v preteklosti ministrstva že vodila Foto: on gov

Spremenjen zakon o vladi prinaša tri nova ministrstva, na ministrska mesta pa se vračajo tudi nekatera stara imena. Med njimi naj bi bila po vsej verjetnosti tudi nekdanja predsednica vlade Alenka Bratušek. Ministrica ponovno, a katero ministrstvo bi zasedla?

Reorganizacija vlade

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije bo vodil Igor Papič, ki tako odstopa z Ministrstva za šolstvo, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo bo vodil Bojan Kumer, ki odstopa z Ministrstva za infrastrukturo, in Ministrstvo za solidarno prihodnost, ki naj bi ga vodil državni sekretar na Ministrstvu za delo Simon Maljavec.

Z dnem uveljavitve zakona je štirim dosedanjim ministrom prenehala funkcija. To so minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han, minister za okolje in prostor Uroš Brežan, ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh in minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Aleksander Jevšek. Ob reorganizaciji vlade bodo njihova področja delovanja spremenjena, zato bodo ti ministri svoje načrte v Državnem zboru predstavljali drugič v tem mandatu.

Povratek ministrice Alenke Bratušek

Papiča in Kumerja bosta nasledila državna sekretarja Alenka Bratušek in Darjo Felda. Prva bo vodila Ministrstvo za infrastrukturo, drugi pa Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje.

Alenka Bratušek
Foto: Facebook

Postopek reorganizacije vlade naj bi bil končan v drugi polovici januarja, ko bodo ministri zaprisegli v Državnem zboru.

Ni pa še znano, ali bomo med to reorganizacijo vlade dobili tudi novega notranjega ministra, po odstopu Tatjane Bobnar.

Spremenjen Zakon o vladi

O spremembi smo odločali na referendumu. Za kaj točno je šlo, če slučajno še ne veš? Odgovor najdeš v našem prispevku Zakaj gre pri referendumu o noveli zakona o vladi.

Prejšnji članekMesečni horoskop: Januar 2023
Naslednji članekTržnik: Pridruži se nam kot tržnik oglasnih kapacitet spletnih in tiskanih medijev (M/Ž)

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.