Ameriški predsednik Biden napoveduje olajšave glede študentskih posojil

Bela hiša v Washingtonu
Foto: René DeAnda / Unsplash

Ameriški predsednik Joe Biden je naznanil, da bo nekaterim olajšal dolgove študentskih posojil, kar je obljubil že med svojo kampanjo. Za mnoge Američane je namreč strošek zadolževanja za fakulteto vseživljenjsko breme, zaradi česar se odpovejo študiju.

Ameriški problem študentskih posojil

Pri nas je možnost študija precej samoumevna. V nasprotju z brezplačno izobrazbo v Sloveniji, pa je čez lužo za vsak letnik na univerzi potrebno odšteti do več deset tisočakov.

Po podatkih ameriškega ministrstva za izobraževanje povprečen dodiplomski študent, ki je vzel kredit, diplomira s skoraj 25.000 dolarji dolga. Strošek 4-letnega šolanja tako na javni kot na zasebni fakulteti se je od leta 1980 potrojil, upoštevajoč inflacijo.

Skupni dolg zaradi šolanja v državi šteje 1,6 bilijona dolarjev, zadolženih pa je več kot 45 milijonov ljudi. Veliko zadolženih zaradi previsokih stroškov sploh ni končalo šolanja. Poleg tega jih bremenijo posledice pandemije covida-19.

Zato je predsednik ZDA Joe Biden napovedal tridelni načrt za celovito reševanje bremena naraščajočih stroškov študija in lažje izvedljiv sistem študentskih posojil.

Na steni iz opek v angleščini piše "dokler naju dolg ne loči"
Foto: Alice Pasqual / Unsplash

Finančna olajšava dolgov

Država revnejšim študentom pomaga z državno subvencijo Pell Grant, a njena vrednost se je skozi leta zmanjšala. Prejema jo že več kot 60 odstotkov zadolžencev.

Ministrstvo za izobraževanje bo zdaj zagotovilo do 20.000 ameriških dolarjev za odpis dolga tistim zadolženim, ki prejemajo oziroma so prejemali subvencijo Pell Grant. Ostalim zadolženim pa do 10.000 dolarjev.

Posamezniki in gospodinjstva z visokimi dohodki ne bodo imeli koristi od tega ukrepa. Namenjen je dolžnikom iz nizkega in srednjega finančnega razreda.

Do olajšave je upravičenih približno 43 milijonov ljudi. Po oceni ministrstva je približno petina teh mlajših od 25 let, 44 odstotkov jih je med 26 in 39 leti, 5 odstotkov jih je že upokojenih.

Lažje izvedljiv sistem študentskih posojil

Sistem posojil bi izboljšali z dvema ukrepoma. Kot prvo ministrstvo za izobraževanje predlaga prepolovitev mesečnih obrokov odplačevanja dolga, saj bi obrok omejili na 5 odstotkov dohodka posojilojemalca.

Poleg tega predlagajo, da tisti, ki so delali ali še delajo v neprofitni organizaciji, vojski ali zvezni, državni ali lokalni upravi, prejmejo ustrezno dobroimetje za odplačilo kredita. To bi uredili v sklopu programa odpuščanja kredita za javne uslužbence (Public Service Loan Forgiveness program).

police v knjižnici
Foto: Priscilla Du Preez / Unsplash

Nižanje stroškov študija

Bidnova vlada želi zmanjšati stroške študija in zahteva odgovornost s strani šol glede višanja cen šolnine. Predsednik je zvišal višino štipendije Pell Grant, univerzam je zagotovil 40 milijard dolarjev za finančno pomoč študentom, poleg tega zagovarja brezplačno javno šolanje.

Šole pa so dolžne ohranjati razumne cene. Ministrstvo za izobraževanje napoveduje nova prizadevanja za zagotovitev, da bodo študentje od fakultet dobili to, za kar so plačali.

VIRVlada ZDA
Prejšnji članekDiskriminatorna ureditev prejemanja hkratnih štipendij
Naslednji članekŠtudentsko prehrano podaljšaj preko spleta

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.