Diskriminatorna ureditev prejemanja hkratnih štipendij

iz kozarca raztreseni kovanci
Foto: Josh Appel / Unsplash

Dijaška organizacija Slovenije (DOS) in Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) pozivata k omogočanju hkratnega prejemanja državnih in Zoisovih štipendij. Kot so zapisali, so »zaskrbljeni nad trenutno diskriminatorno ureditvijo, po kateri dijak ali študent ne more istočasno prejemati državne in Zoisove štipendije.«

Zahtevo so naslovili na vlado Republike Slovenije, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Nejasno, zakaj je onemogočeno hkratno prejemanje obeh štipendij

V svojem sporočilu so zapisali, da je razumljivo, da se določene štipendije (npr. kadrovska in štipendija za deficitarne poklice) štipendistu ne morejo dodeliti istočasno, če opravljajo enako funkcijo.

Ne razumejo pa, zakaj država dijakom in študentom onemogoča hkratno prejemanje državne in Zoisove štipendije, saj sta po njihovem njuna namena različna. »Tega tudi Vlada RS, kot predlagatelj tekom sprejemanja štipendijske zakonodaje, ni utemeljila,« so zapisali.

Obe štipendiji spodbujata izobraževanje, a sta po mnenju DOS in ŠOS v osnovi namenjeni različnim ciljnim skupinam ter namenom. Zoisova štipendija spodbuja dosežke, saj se dodeli prosilcem z visokim šolskim uspehom in vsaj enim izjemnim dosežkom.

Državna štipendija pa lajša stroške izobraževanja tistim z nizkimi dohodki. Štipendist, ki prejema državno štipendijo, lahko pridobi dodatek za uspeh od 17,408 do 40,96 evrov, kar pa je manj od zneska, ki bi ga prejel s hkratno Zoisovo štipendijo.

roka piše na papir na mizi
Foto: Green Chameleon / Unsplash

Dijaki ter študenti se odpovejo ali nagradi za uspeh ali pomoči

V DOS in ŠOS menijo, da je nepravično in nesprejemljivo, da se morajo dijaki ter študenti, ki so tako nadarjeni kot socialno ogroženi, odpovedati eni od štipendij. »Češ, ali te nagradimo, ker si uspešen, ali pa ti pomagamo, ker si reven. Oboje hkrati ne gre,« so pristavili.

Vlado, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport zato pozivajo, da v državni zbor posredujejo predlog spremembe Zakona o štipendiranju (ZŠtip-1), ki bo omogočil hkratno prejemanje državne in Zoisove štipendije.

Natančneje pozivajo, da v 8. členu zakona v tretjem odstavku dodajo novo alinejo » – državne štipendije, ki se lahko dodeli istočasno z vsemi štipendijami.«

8. člen Zakona o štipendiranju
Zakon o štipendiranju
VIRŠtudentska organizacija Slovenije
Prejšnji članekŠtudentska napotnica: Kdo, kako in kje?
Naslednji članekAmeriški predsednik Biden napoveduje olajšave glede študentskih posojil

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.