Študentska napotnica: Kdo, kako in kje?

Woman with a light bulb in a paper airplane. Creativity and uniqueness in business and education. Art collage.
Foto: SvetaZi iz iStock

Študentska napotnica je pravna podlaga za opravljanje dela preko študentskega servisa. V nadaljevanju prispevka izveš, kako se včlaniti v študentski servis, kako naročiti študentsko napotnico in vse druge informacije. Delo preko napotnice je pomemben vir dohodka in delovnih izkušenj, zato je še kako pomembno, da vemo, kako dostopati do nasvetov in navodil glede samih servisov in napotnic.

Kdo se lahko včlani v študentski servis?

V študentski servis se lahko včlanijo dijaki, ki napolnijo 15 let in imajo status dijaka. Med dijake prištevamo tudi izredne dijake oziroma udeležence izobraževanja odraslih, ki so mlajši od 26 let ter niso zaposleni. Enako je s študenti, rednimi in izrednimi, kjer prav tako velja zgornja meja 26 let. Včlanijo se lahko tudi tujci, ki študirajo v Sloveniji ali v okviru mednarodnih izmenjav opravljajo študijske obveznosti v Sloveniji.

Mladoletni dijaki in študenti imajo dodatne pravice

Pomembno je poznati tudi pravice, ki pripadajo mladoletnim dijakom in študentom, ki opravljajo študentsko delo.

Mladoletni dijaki/študenti, ki delajo vsaj 4,5 ure na dan, imajo pravico do odmora za malico 30 minut. Polnoletni imajo pravico do malice 30 minut, če delajo 8 ur na dan.

  • Mlajši od 18 let ne smejo opravljati nadur. Delajo lahko največ 8 ur na dan in 40 ur na teden.
  • Nočno delo za mladoletne ni dovoljeno.
  • Mladoletni ne smejo opravljati nobenih del, kjer so povečana tveganja za nesreče in nevarna dela. To so na primer: delo na višini, dvigovanje bremen, delo na izjemnem mrazu, vročini, ob hrupu ali vibracijah, izpostavljanje sevanjem.
  • Mladoletni ne smejo prodajati tobačnih izdelkov.

Kako se včlaniti v študentski servis?

Včlanitev v študentski servis poteka na dva načina, ki sta izjemno enostavna. Prvi način je ta, da se osebno oglasiš v eni izmed poslovalnic študentskega servisa. Drugi način pa je izpolnitev obrazca na spletni strani študentskega servisa.

Za včlanitev potrebuješ: osebno izkaznico/potni list, davčno številko in številko TRR (osebni bančni račun za nakazilo zaslužka). Bančni račun mora biti odprt na tvoje ime.

Podatke o statusu bo študentski servis pridobil iz evidenc šol in univerz, kar pomeni, da potrdil o vpisu ni več potrebno prilagati pri včlanitvi.

Kako naročiti študentsko napotnico?

Vedno pred začetkom dela pri delodajalcu, saj lahko v primeru »dela na črno« oziroma dela brez napotnice tebe in delodajalca čaka kazen. Napotnico je možno naročiti na več različnih načinov:

Kako podaljšati študentsko napotnico?

Študentske napotnice oziroma članstvo je potrebno podaljšati vsako leto. Napotnice namreč potečejo s koncem šolskega oziroma študijskega leta, ko je potrebno obnoviti status in naročiti nove napotnice. Podaljšan status tako pomeni, da lahko tudi v prihodnje naročaš napotnice, iščeš prosta dela in uporabljaš vso ponudbo študentskega servisa.

Tudi podaljšanje članstva oziroma statusa je enostavno, saj to lahko storiš osebno v poslovalnici, preko telefona, spletne strani.

Nasveti ob študentskem delu

Pred začetkom kakršnega koli dela je pomemben dogovor z bodočim delodajalcem. Najbolj pomembne so naslednje reči:

  • Kolikšna bo urna postavka? Trenutno znaša minimalna urna postavka za študentsko delo 5,21 € neto (6,17 € bruto).
  • Kako bo potekalo delo in koliko časa? Tu ne pozabi na svoje pravice!
  • Kdaj lahko pričakuješ plačilo?

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekKisik na Marsu končno resničnost?
Naslednji članekDiskriminatorna ureditev prejemanja hkratnih štipendij

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.