Biden novi predsednik ZDA, Trump in Janša tega ne priznavata

Joe Biden je postal novi predsednik ZDA in bo tako nasledil Donalda Trumpa, ki mu naziva ni uspelo obraniti. Za zmago sta kandidata potrebovala vsaj 270 elektorskih glasov, ki jih je Biden (po sicer še neuradnih rezultatih) tudi dobil. Donald Trump poraza še ne želi priznati, obenem pa štetja glasov še ni konec. Realističnih možnosti za preobrat ni, bodo pa v Trumpovem taboru vložili nekaj pritožb zoper štetje glasov.

Joe Biden in Kamala Harris

Joe Biden bo tako postal 46. ameriški predsednik in že zdaj obljublja, da bo predsednik vseh Američanov. Novembra bo dopolnil 78 let in tako postal tudi najstarejši ameriški predsednik. Že med leti 2008 in 2016 pa je bil podpredsednik Baracku Obami. Tokrat bo njegova podpredsednica 55-letna Kamala Harris. Sama je postala prva ženska na tem položaju, obenem pa prva temnopolta oseba ter hkrati prva oseba z azijskim poreklom, ki bo zasedla položaj podpredsednice.

Donald Trump in Janez Janša

Trump je že vse od torka zelo aktiven na Twiterju, kjer poudarja, da boja ni konec in nas dnevno »navdušuje« s trumpovskimi zapisi.
»Vsi vemo, zakaj Biden tako hitro nastopa kot zmagovalec in zakaj mu vsi zavezniki v medijih tako pomagajo: nočejo, da pride na dan resnica,« je dejal v eni izmed izjav za javnost. Po njegovih besedah naj bi njegova kampanja našla številne goljufije v štetju glasov in druge pravne zaplete. Že takoj po torkovih volitvah je zapisal, da je zmagovalec on, pri čemer se mu je pridružil tudi naš premier, Janez Janša. Donald Trump bo tako prvi predsednik po Georgu H.W. Bushu leta 1992, ki ne bo izvoljen za še en mandat v Beli hiši.

Urednik portala Student.si

VIRReuters.com
Prejšnji članekMoški pravijo: To so najgrši ženski čevlji vseh časov!
Naslednji članekHuawei Sound in FreeBuds Studio: Nova doba za visokokakovosten Hi-Fi zvok

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.