Janša hoče z novo vlado uvesti obvezen vojaški rok?

Nova vlada pomeni nove ideje. Nekaj je dobrih in nekaj je slabih, odvisno koga vprašate. Če se vpraša nas mlade, bi marsikdo rekel, da nas za lastno državo ne briga. No, očitno se bosta nonšalantnost in brezskrbnost rešila s ponovno uvedbo naborništva. Tako bomo, po mnenju mnogih, predvsem fantje odrasli in postali moški. Poglejmo si, kaj sploh naborništvo je, kaj bi za mlade pomenilo in kakšno je mnenje mladih o tem, da bi pol leta preživeli v vojašnici.

Spomin na odploskan režim

Vojna enciklopedija definira vojaško obveznost kot dolžnost državljanov, da določen čas izvajajo določene obveznosti v oboroženih silah. Neprostovoljni nabor populacije z namenom vključiti jih v državne oborožene sile. Sliši se zabavno kajne? No, k temu stremi nova koalicija pod vodstvom stranke SDS. Predlog bo prvič obravnavan marca, ko bo kot obrambni minister nastopil prvak NSi, Matej Tonin.

Maja 1991 so slovenski naborniki začeli vojaški rok služiti le na ozemlju domovine. 300 nabornikov je pogumno in ponosno stalo pod zastavo Slovenije. Priključili so se takratni Teritorialni obrambi, ki je se je leta 1995 preimenovala v Slovensko vojsko. Ob začetku spopada je imela TO (SV) pod orožjem 16 tisoč pripadnikov. Po koncu spopadov je bila ta številka 35 tisoč. Leta 1997 tako SV beleži vojno sestavo v višini 65.000 pripadnikov vojne sestave. Od teh je bilo 4000 pripadnikov stalne sestave in povprečno od 4000 do 5000 vojakov na služenju vojaškega roka v eni generaciji.

Leta 2003 je po postopnem zmanjševanju števila vpoklicanih, vojaško naborništvo tudi uradno ukinilo. Premier Anton Rop in obrambni minister Anton Grizold sta napovedala ukinitev vojaškega roka. Z vsakoletnim upadom, ki je bil posledica postopnega zmanjševanja obsega Slovenske vojske, povečevanja števila stalnih pripadnikov Slovenske vojske in začetka popolnitve vojnih enot s pogodbenimi rezervisti.

Največ nabornikov so vpoklicali leta 1994, in sicer 12.283. Leta 2001, zadnje leto s polnim vpoklicem, pa samo 5180.

Ponujeno je bilo prostovoljno služenje vojaškega roka. Na voljo je bilo zadostno število usposobljenih vojaških obveznikov, ki so vojaški rok odslužili in bodo v naslednjih letih, zadovoljevali potrebe popolnitve vojnih enot Slovenske vojske. Takratna stranka SMS, je skupaj s SDS in NSi, vložila nov predlog spremembe in dopolnitve zakona o vojaški dolžnosti.

Izgled predlaganega vojaškega roka

  • Vojaška obveznost bi trajala 6 mesecev.
  • Civilno služenje bi trajalo 12 mesecev.
  • Obvezno samo za moške, ki bi postali obvezniki pri 17 letih.
  • Pri 18 letih bi se izvedel nabor.
  • Vojaški rok bi začeli služiti pri 19 letih ali po koncu študija.
  • Začetek naborništva naj bi bil s 1. 9. 2020.

Mladi fantje so mevže in p***e

Že od začetka leta, ko je stranka SDS, na čelu z Janezom Janšo predlagala ponovna vzpostavitev naborništva, je Slovenija zagorela. Ne mine niti en teden, ko ne bi zasledili novice o vojaškem roku in mladih fantih. Tako lahko na več TV programih vidimo debate in pogovore o smiselnosti in financiranju naborništva. Preden malce razložimo vsako od teh tem, poglejmo nekaj izjav politikov, ki so se nabrale v zadnjih mesecih.

Ljubica Jelušič, nekdanja ministrica za obrambo – »Slovenska vojska ima v tem trenutku težavo, da nima ustrezne opreme in da nima dovolj poklicnih vojakov. Služenje obveznega vojaškega roka ne reši nobene od teh težav, ampak kvečjemu pomeni dodatno težavo, ker pobere že tako premalo odmerjen denar.«

Ivan Prezelj, obramboslovec – »To bi lahko bila nekakšna domovinska obveznost, kjer bi vsi moški, lahko tudi ženske, imeli po 18. letu obveznost, da nekaj mesecev svojega življenja oziroma dela posvetijo nečemu koristnemu za skupnost. Vojaška obveznost bi bila tukaj samo ena od možnosti, lahko bi tudi pomagali policiji, gasilcem ali nevladnim organizacijam.«

Zmago Jelinčič Plemeniti, prvak NSi – »Danes nimamo moških. Danes je pussy, ki vzame telefonček, gre malo naokrog in se dobi s prijateljem in se usedeta en drugemu v naročje pa drkata telefon … Vidimo, kaj je danes z mladino. Droge, telefoni, pussyji sem ter tja, jokovci, nobenemu se nič ne ljubi, noben ne bi imel nobene odgovornosti in pozabljajo kje so rojeni. Nobene domovinske zavesti ni.«

Žan Mahnič, poslanec SDS – Zagotovitev dovolj velike vojaške rezerve, krepitev domoljubja in odvračanje vojaških groženj.

Albin Gutman, nekdanji načelnik generalštaba SV – »Glavna korist naborništva bi bila višja odgovornost in pripadnost državi. Ni nujno, da je to v vojski, lahko tudi kot civilno služenje. Večina ljudi bi se najbrž s tem strinjala.«

Zanimiva mnenja le peščice tistih, ki bodo odločali o tem, ali boš moral služiti vojaški rok. Nikoli se ne bomo vsi strinjali glede določenih tem, zato je prepiranje o tematiki naborništva brez večjega pomena. Za politike, ki velikokrat govorijo javno, smo mnenja, da so učeni ljudje in pazijo na svoje besede. Kaj meniš o drugih ljudeh, je tvoja skrb in je ni treba razlagati na glas. Vseeno pa si poglejmo kakšnega mnenja so nekateri državljani v Sloveniji. Se še spomniš slogana: »Slovenska vojska. V službi domovine«. Naj ti bo v mislih, ko boš gledal naslednje opise slik.

Smiselnost

Smiselnost je v tem kontekstu zanimiva beseda, ki jo lahko obračamo vsak po svoje. Smiselnost stranke SDS, ki je sodelovala pri ukinitvi naborništva leta 2003, in zdaj želi ukiniti svoj kiks ter ga vzpostaviti nazaj.
Smiselnost uporabe vzpostavitve naborništva, saj s tem krepijo svojo podporo pri volilcih, ki živijo v starih časih.
Smiselnost predvidevanja, da s(m)o mladi mevže in ne moremo živeti na svojem (čeprav si ne zmišljujemo mi cene stanovanj).
Smiselnost komentiranja politikov o dobri strani naboništva, čeprav ga sami niso izkusili.
Smiselnost predloga o naborništvu kot rešitvi za domovinsko zavest, ko že 30 let uničujejo domovino.
Smiselnost siljenja mladih v nekaj kar ne želijo, in praviti, da imajo svobodo izbire.
Smiselnost uporabe primerjave obdobja miru z obdobjem groženj, kot izgovor za uvedbo naborništva.
Smiselnost vzpostavitve naborništva, ko imajo vojaki nečloveške plače.
Smiselnost rešitve vprašanja SV z naborništvom, ko žalost SV pada še globlje v prepad.
Smiselnost odgovora Slovenije (2 milijona) na grožnje iz tujine.

Slovenska vojska

Financiranje

Po nekaterih izračunih naj bi vzpostavitev naborništva stala več kot 30 milijonov evrov. V to ceno je všteta organizacija, logistika in nakup vseh stvari, ki jih potrebuje nov vojak. Škornji, rokavice, čelade, oborožitev, daljnogledi, nočnogledi, šotori, vozila in tako dalje. Da hrane in prostorskih zmogljivosti ne omenjamo.

Slovenski vojaki so oblečeni in obuti v nekaj let stare stvari, za katere ni denarja. Ampak nekako čudežno bi se pojavil denar, ko bi bilo treba kupiti več tisoč teh stvari. Vedno znova prihajajo v javnost besede vojakom o dotrajanosti opreme. Na mednarodnih vajah naj bi jim jo posojali kar vojaki iz drugih držav.

Čeprav naborništvo ne bi bilo plačano, poglejmo kako DOBRO plačani so naši vojaki, ki nas branijo. Vojak s IV. stopnjo izobrazbe dobi mesečno neto plačo v višini 727 €. S V. stopnjo izobrazbe dobi 754 €. Podčastnik dobi 842 €, častnik pa zavidljivih 960 €. Kot vojak lahko sicer uživaš v določenih ugodnostih, a dvomim da katera nadoknadi tako porazno plačilo. Leto nazaj so odgovorni govorili, da jim je kljub zvišanemu proračunu, zmanjkalo kar 20 milijonov za plače vojakov. Kakšna dobra organizacija in plačilo tistih, ki nas varujejo.

Zemljevid EvropeStanje v drugih državah

Slovenija: 6 tisoč pripadnikov in 1 tisoč rezerve – 2,1 milijona prebivalcev
Avstrija: 21 tisoč pripadnikov in 950 tisoč rezerve – 8,8 milijona prebivalcev
Hrvaška: 21 tisoč pripadnikov in 18 tisoč rezerve – 4,1 milijona prebivalcev
Italija: 170 tisoč pripadnikov – 60 milijonov prebivalcev
Madžarska: 28 tisoč in 22 tisoč rezerve – 9,7 milijona prebivalcev

To so številke vojaških pripadnikov v naših sosedah, kjer ima obvezni vojaški rok le Avstrija. Hrvaška bi ga rada uvedla, a se sooča z enakimi problemi kot Slovenija. Z mehkužci.

Vojaški rok je obvezen v 64 državah na svetu. 22 držav lastne vojske sploh nima. V 88 državah pa vojaški rok, kot v Sloveniji, ni obvezen. V Švici morajo vojaško obveznost opraviti vsi med 18. in 30. letom starosti. Odslužiti morajo vsaj 245 dni, in so občasno spet vpoklicani v vojsko. Če ne služi obveznega ne civilnega roka, mora vsako leto do 30. leta, plačevati 3 odstotke višjo dohodnino (Vlada, upam, da tega ne berete).

Poglejmo si koliko BDP namenja vojski Slovenija in koliko naše sosede.

Hrvaška – 1,3 % – 0,7 milijarde €
Italija – 1,27 % – 25 milijard €
Madžarska – 1,21 % – 2,1 milijarde €
Slovenija – 1,04 % – 0,5 milijarde €
Avstrija – 0,74 % – 2,85 milijarde €

Primer grožnje domovini

V predvidevanju, da so se časi dejansko spremenili in nismo več nagnjeni k patriotizmu, bo naša država padla ob prvi priliki. Če nam številke, ki govorijo o količini vojske, niso naklonjene, nam ni naklonjeno pravzaprav čisto nič. Ampak, kaj če …

Ladja Triglav bo vsekakor kos italijanski mornarici. S Falconom se lahko ubranimo še tako hude grožnje. Z nekaj deset oklepniki bomo obranili celotno mejo. Pri tem si bomo pomagali s 7 tisoč vojaki in nekaj mehkužci, ki obvladajo vojno strategijo. Vse video igrice bodo dobile svoj namen. 6 tisoč vojakom bo poveljevalo več 20 tisoč fantkov, ki bodo en drugemu sedeli v naročju in vpili ukaze. Boj se nas Evropa! Iz napadene in ogrožene države, bomo vstali kot Feniks in osvojili vso Evropo, kot v družabni igri Risk.

Naborništvo vpliva na število zločinov

Heca je bilo dovolj, zato se bomo lotili veliko resnejše teme. To so raziskave, ki so bile opravljene v več državah na svetu, so pokazale, da so fantje ob prihodu domov postali bolj pridni kot prej. Raziskava je potekala na fantih, ki so imeli kriminalno preteklost in so že zagrešili manjše in večje zločine. V več kot 70 odstotkih so fantje, ki so zagrešili manjše zločine (poškodbe lastnine), zaživeli nova življenja ob prihodu domov. V tako velikih odstotkih žal ne moremo govoriti pri težjih zločinih, saj je tam očitno škoda že storjena.

Vsekakor pa ne smemo enačiti vseh. Tako kot nis(m)o vsi mladi zločinci, drogeraši, pijanci in mehkužci, tako vsi starejši niso fašisti, diktatorji in vsi po spisku norci.  Vojaško naborništvo je lahko v veliko primerih dobra odločitev in dvorezen meč obenem. Če bi v naslednjih letih res dobili željeno število rezerve, to je 25 tisoč fantov, bi bila to odlična novica. Še boljša bi bila, če bi lahko to izglasovali mladi sami. Saj veste, demokracija pa take. Si predstavljaš, da bi se teh 25 tisoč fantov uprlo vladi, ki jih je proti njihovi volji poslala v vojašnice? Ah ja, zanimivo bo.

Izrazi svoje mnenje o naborništvu

Študentska organizacija Slovenije pa mlade poziva, da izrazijo svoje mnenje o ponovni vzpostavitvi vojaškega roka, zato reši anketo o mnenju mladih o naborništvu.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekOdkrito prvo živo bitje, ki ne potrebuje kisika za življenje
Naslednji članekPosledice koronavirusa dobivajo nove razsežnosti tudi v drugih sektorjih

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.