Odkrito prvo živo bitje, ki ne potrebuje kisika za življenje

parazit
Henneguya salminicola, parazit, ki nima mitohondrijskega genoma

Nekatere resnice o vesolju in naše izkušnje z njim, se zdijo nesporne. Človek je produkt evolucije, gravitacija deluje na popolnoma vsako telo, povsod v vesolju, nič ne more potovati hitreje od svetlobe. Večcelično življenje potrebuje kisik za življenje. A morda bomo morali zdaj znova premisliti o zadnjem.

Znanstveniki so namreč odkrili meduzi podoben parazit, ki nima mitohondrijskega genoma. To je prvi večcelični organizem, za katerega so ugotovili, da ga nima. Kar pomeni, da ne diha in živi svoje življenje popolnoma brez odvisnosti od kisika.

Parazit Henneguya salminicola

To odkritje ne spreminja samo našega razumevanja, kako lahko življenje deluje na Zemlji.  Lahko bi imelo tudi posledice za iskanje nezemeljskega življenja.

Življenje je začelo razvijati sposobnost presnove kisika in s tem dihanja, pred več kot 1,45 milijarde let. Večja Arheja je zajela manjšo bakterijo in njen novi dom je bil koristen obema, tako, da sta ostali skupaj.

Zaradi tega simbiotskega razmerja, sta se dva organizma razvijala skupaj in sčasoma so te bakterije, ki so bile v njem, postale organele, imenovane mitohondrije. Vsaka celica v telesu, razen rdečih krvničk, vsebuje veliko mitohondrijev in ti so bistveni za dihalni proces. Razgrajujejo kisik, da nastane molekula, imenovana adenozin trifosfat, ki jo večcelični organizmi uporabljajo za napajanje celičnih procesov.

Vemo, da obstajajo prilagoditve, ki nekaterim organizmom omogočajo uspevanje pri nizkih vsebnostih kisika, oziroma hipoksičnih pogojih. Nekateri enocelični organizmi so sicer razvili organele za anaerobno presnovo, toda možnost izključno anaerobnih večceličnih organizmov je bila še vedno predmet znanstvene razprave.

Prvi večcelični organizem, ki ne potrebuje kisika

Skupina raziskovalcev, pod vodstvom Dayane Yahalomi z univerze iz Tel Aviva v Izraelu, se je odločila, da bo preučila običajnega parazita lososa, imenovanega Henneguya salminicola.

Pripada tipu koral, meduz in anemonov. Čeprav so ciste, ki jih ustvari v mesu ribe, precej grde, paraziti niso škodljivi in ​​bodo z lososom živeli ves življenjski cikel.

Parazit, udomačen pri svojem gostitelju, lahko preživi precej hipoksične razmere. Kako to počne, je težko vedeti, ne da bi preučili njegov DNK.

Za natančno raziskavo H. salminicola so uporabili globoko sekvenciranje in fluorescentno mikroskopijo in ugotovili, da je izgubil mitohondrijski genom. Poleg tega je izgubil tudi sposobnost aerobnega dihanja in skoraj vse gene, ki sodelujejo pri prepisovanju in razmnoževanju mitohondrijev.

Enake metode sekvenciranja in mikroskopske obdelave so uporabili pri tesno povezanem ribjem parazitu, Myxobolus squamalis, ki je bil uporabljen kot kontrola. Rezultati so jasno pokazali mitohondrijski genom.

To pokaže, da obstaja večcelični organizem, ki ne potrebuje kisika, da bi preživel. Kako točno preživi, ​​je še vedno neznanka. Lahko, da črpa adenozin trifosfat iz svojega gostitelja, vendar to še ni potrjeno.

Parazit, ki je nastal iz meduze

Izgubil je sicer prvotni genom meduze, vendar ohranil nenavadno zapleteno strukturo, ki spominja na ožigalke meduz. Te sedaj uporabljajo, da se oprijemajo svojih gostiteljev: evolucijsko prilagajanje prejšnjih potreb meduz, na parazite. Na sliki levo, so videti kot oči.

Ključ k razumevanju delovanja življenja

Odkritje potrjuje, da prilagajanje anaerobnemu okolju ni značilno za enocelične evkarionte, ampak se je razvilo tudi v večcelične parazitske živali. H. salminicola ponuja priložnost za razumevanje evolucijskega prehoda iz aerobnega v izključno anaerobni metabolizem.

VIRNews.ku.edu
Prejšnji članekZnanstveniki na MIT odkrili, kako odstraniti CO2 iz zraka
Naslednji članekJanša hoče z novo vlado uvesti obvezen vojaški rok?

1 komentar

  1. Sama židovska propaganda. Anaerobne – bakterije, ki ne potrebujejo zraka, so znane že dolgo časa. Tudi v našem telesu so nekaj povsem običajnega. Seveda pa židje bombastično objavljajo svoja “odkritja” preko njihove propagandne mašinerije – medijev. Tudi večina ostalih “neizpodbitnih” dejstev navedenih v tem članku je židovskega izvora. Nič ne potuje hitreje od svetlobe – žid Einstein – pri tem gre za dejstvo, da ne moremo izmeriti večje hitrosti svetlobe, kot je hitrost svetlobe v vakuumu. Na vse deluje gravitacija – da deluje gravitacija na svetlobo, elektromagnetno valovanje, je čista religija. Obstajajo povsem spodobne alternativne, bolj utemeljene in bolj merljive. Celoten članek je zelo sporen – židovska propaganda, ki jo izvajajo židje in njihovi agenti.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.