Znanstveniki na MIT odkrili, kako odstraniti CO2 iz zraka

Environmental pollution. Global warming. Climate change. Dirty energy. Factory chimneys emit harmful substances into air
Foto: Rudenkoi iz iStock

V času, ko je veliko govora o podnebnih spremembah in izpušnih plinih v ozračju, so si nalogo, kako zmanjšati onesnaževanje, zadali tudi raziskovali na MIT. Odkrili so namreč nov način, kako odstraniti CO2 iz zraka, ki za razliko od že obstoječih lahko deluje že pri zelo majhnih koncentracijah CO2.

BaterijaNaprava je v svojem bistvu velika baterija, ki vpije ogljikov dioksid med polnjenjem baterije ter ga izčrpa med procesom praznjenja. Med polnjenjem baterije se zgodi elektrokemična reakcija na vsaki izmed elektrod, ki so sestavljene iz ogljikovih nanocevi in so zelo podobne ogljikovemu dioksidu. Obratna reakcija pa se zgodi, ko je baterija prazna, ko se naprava oskrbuje z energijo, ki je potrebna za črpanje toka čistega ogljikovega dioksida.

Sahag Voskian, ki je napravo razvil med pisanjem doktorata na MIT, je razložil, da je največja prednost naprave podobnost binarne oblike adsorbenta ter ogljikovega dioksida. Podobnost med dvema snovema je lahko prisotna ali pa popolnoma odsotna, odvisno od stanja baterije. To omogoča bateriji samostojno delovanje brez dodajanja zunanje energije.

VIRCasa e clima
Prejšnji članekPrava italijanska kava – študentova najboljša prijateljica
Naslednji članekOdkrito prvo živo bitje, ki ne potrebuje kisika za življenje

3 KOMENTARJI

  1. Res je treba kj izumit za požiranje CO2. Za studirane buce in znanstvenike: narava je ze zdavnj izumila zadevo ki se ji rece zeleno drevo. Naj se sadijo pa bo. Sam ne gre ker smo prekleti na keš pa jih raje sekamo.

    • Glede na hitrost sečnje drevesa preveč počasi rastejo. Boljša investicija bi bila v alge, ki so 400x? bolj učinkovite pri razgradnji CO2 kot drevesa in hitreje rastejo.

    • Drevesa je slej kot prej treba posekat, predelat v pohištvo ali kurjavo in slej kot prej spet pristanejo v ozračju. CO2 je treba spravit nazaj pod zemljo, s koder smo dobili premog in nafto.

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.