Znanstveniki na MIT odkrili, kako odstraniti CO2 iz zraka

Environmental pollution. Global warming. Climate change. Dirty energy. Factory chimneys emit harmful substances into air
Foto: Rudenkoi iz iStock

V času, ko je veliko govora o podnebnih spremembah in izpušnih plinih v ozračju, so si nalogo, kako zmanjšati onesnaževanje, zadali tudi raziskovali na MIT. Odkrili so namreč nov način, kako odstraniti CO2 iz zraka, ki za razliko od že obstoječih lahko deluje že pri zelo majhnih koncentracijah CO2.

BaterijaNaprava je v svojem bistvu velika baterija, ki vpije ogljikov dioksid med polnjenjem baterije ter ga izčrpa med procesom praznjenja. Med polnjenjem baterije se zgodi elektrokemična reakcija na vsaki izmed elektrod, ki so sestavljene iz ogljikovih nanocevi in so zelo podobne ogljikovemu dioksidu. Obratna reakcija pa se zgodi, ko je baterija prazna, ko se naprava oskrbuje z energijo, ki je potrebna za črpanje toka čistega ogljikovega dioksida.

Sahag Voskian, ki je napravo razvil med pisanjem doktorata na MIT, je razložil, da je največja prednost naprave podobnost binarne oblike adsorbenta ter ogljikovega dioksida. Podobnost med dvema snovema je lahko prisotna ali pa popolnoma odsotna, odvisno od stanja baterije. To omogoča bateriji samostojno delovanje brez dodajanja zunanje energije.

VIRCasa e clima
Prejšnji članekPrava italijanska kava – študentova najboljša prijateljica
Naslednji članekOdkrito prvo živo bitje, ki ne potrebuje kisika za življenje

3 KOMENTARJI

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.