Janševa vlada je pomahala v slovo, prisegla je nova vlada

Janez Janša je delo predsednika vlade prepustil Robertu Golobu
Janez Janša je delo predsednika vlade prepustil Robertu Golobu Foto: on Vlada RS

Državni zbor Republike Slovenije je potrdil 15. vlado. Koalicijo sestavljajo poslanci strank Gibanje Svoboda, SD in Levica. Vodje strank so že 24. maja podpisali koalicijsko pogodbo vlade v mandatu 2022-2026. Istočasno pa je tako s svojim delom zaključila tudi vlada Janeza Janše, ki je svoje delo opravljala dve leti in nekaj drobiža.

Prisegla je 15. slovenska vlada

Poslanci državnega zbora so s 53 glasovi za in 28 glasovi proti potrdili ministrsko ekipo nove vlade. Slednjo bo vodil predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob. Državni zbor je potrdil tudi ministrsko ekipo 15. slovenske vlade, ki jo sestavlja 18 članov. To so premier Robert Golob, 10 ministrov in 7 ministric, od tega so trije brez listnice. Kot je napovedal Golob, bo vlada že do konca prihodnjega tedna izpeljala revizijo vseh škodljivih ukrepov prejšnje vlade.

»Naši cilji bodo vedno ambiciozni, nikoli se jih ne bomo ustrašili. Začeli bomo takoj, že nocoj, delali bomo učinkovito, kadrovali strokovno. Bomo pa tudi revidirali poteze odhajajoče vlade,« je oznanil predsednik vlade Robert Golob.

Prisegla je 15. slovenska vlada pod vodstvom predsednika stranke Gibanje Svoboda Robertom Golobom
Prisegla je 15. slovenska vlada pod vodstvom predsednika stranke Gibanje Svoboda Robertom Golobom

Spomnimo, da je Gibanje Svoboda na volitvah 24. aprila ob 70,97-odstotni volilni udeležbi slavilo s 34,45 odstotka glasov in dobilo 41 poslanskih mandatov. Prestop parlamentarnega praga je uspel še SDS (23,48 odstotka/27 mandatov), NSi (6,86 odstotka/osem mandatov), SD (6,69 odstotka/7 mandatov) in Levici (4,46 odstotka/pet mandatov).

Tretja Janševa vlada pomahala v slovo

Z delom je prenehala tretja vlada Janeza Janše, ki je svoj mandat držala vse od marca leta 2020. Njeno vladanje je zaznamoval boj z epidemijo covida-19, predsedovanje svetu Evropske unije, blaženje posledic epidemije in nekaj drugih zadev, kot so posegi v medije in obračunavanje z marsikatero organizacijo in službo. Skupaj so imeli 385. dopisnih in 124. rednih sej in so v 810 dneh dela tako odločali na skupaj 509 sejah oziroma je vlada odločala na sejah v povprečju vsakega 1,6 dneva.

»Hvala ministricam in ministrom ter njihovim ekipam in vladnim službam za predano delo in garanje v dveh letih pandemije, okrevanja, vodenja sveta EU in boja za blaginjo Slovenije. Rezultati govorijo,« je na svojem Twitter profilu zapisal Janez Janša in se poslovil od svojega stolčka predsednika vlade.

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekHrana prihodnosti, ki lahko preživi globalno segrevanje ozračja
Naslednji članekV Sloveniji najdeno okostje iz prazgodovine

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.