V Sloveniji najdeno okostje iz prazgodovine

Archaeological excavations, human skeleton remains, found in an ancient tomb.
Fotografija je simbolna. Foto: microgen iz iStock

V Sloveniji se je ponovno odkrilo okostje zgodovinskega pomena. Na grajskem hribu so med gradnjo vodovoda v Gornji Radgoni našli ostanke človeškega okostja. Arheologi domnevajo, da spada v prazgodovino, morda celo v čas bronaste dobe. Kako so prišli do okritja, katera dejstva so do zdaj poznana in kakšne bodo nadaljnje raziskave človeškega okostja?

Človeško okostje naj bi spadalo v čas bronaste dobe

Do najdbe so se v ponedeljek dokopali med gradnjo vodovoda. Ob skeletu so našli tudi manjše ostanke bronastih predmetov, je za medije povedala arheologinja Mojca Jančar. Na okostju bodo opravili nadaljnje analize, med drugim bodo z radiokarbonsko analizo določili spol in starost skeleta, pri kateri je pokojnik umrl.

Že v preteklosti so na tem območju med gradbenimi deli odkrili nekaj koščkov keramike in ognjišče, vendar okostje je prva tovrstna večja najdba. Po besedah Mojce Jančar so v nadaljevanju možne nove najdbe, saj se gradbena dela na vznožju hriba trenutno izvajajo.

Radgonski grajski hrib je kulturni spomenik lokalnega pomena. Arheološke najdbe na tem območju dokazujejo poseljenost v obdobju žarnih grobišč, železne dobe in zgodnjega srednjega veka. Na hribu je stala centralna naselbina iz obdobja starejše železne dobe širšega regionalnega pomena. Zaradi najdbe so začasno prekinili gradbena dela, zdaj pa se ta že nadaljujejo z ves čas prisotnimi arheologi na tej lokaciji.

Več podrobnosti o okostju bo znanih v naslednjih mesecih.

VIRMMC
Prejšnji članekJanševa vlada je pomahala v slovo, prisegla je nova vlada
Naslednji članekŽenski avatar spolno napaden v platformi navidezne resničnosti podjetja Meta

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.