Je Kanye v resnici priskočil na pomoč prijatelju Trumpu?

Tretjega novembra bodo oči svetovne javnosti uperjene v ZDA. Na predsedniških volitvah se bosta udarila Joe Biden in aktualni predsednik Donald Trump. Pred dnevi je samostojno kandidaturo sicer naznanil tudi priljubljeni glasbenik Kanye West, čeprav je bolj ali manj jasno, da pravih možnosti nima. A vseeno bi lahko bil prav West tisti, ki bi posredno odločil zmagovalca. Zakaj?

Republikanski Donald Trump in demokratski Joe Biden imata po prvih napovedih približno enako možnosti za izvolitev, zato bo do novembrskih volitev vsaka njuna poteza še kako pomembna. Analitiki ocenjujejo, da bi lahko zmagovalca denimo odločil morebitni drugi val koronavirusa – če bo do njega v ZDA prišlo, bi Trump na ta račun zagotovo izgubil kakšen odstotek.

Tehtnico pa bi lahko na stran aktualnega predsednika po drugi strani prevesil Kanye West, za katerega se sicer še ne ve, ali dejansko misli kandidirati, kot je to pred dnevi naznanil na Twitterju. O tem, zakaj se je 43-letni raper odločil podati v politiko, kroži kar nekaj ugibanj. Ena od bolj verjetnih razlag pa je ta, da želi s tem pomagati Trumpu, s katerim goji odkrito prijateljski odnos.

Zvesta volilna baza

Podobno kot v Sloveniji Janez Janša ima Trump v ZDA zelo zvesto bazo volivcev, medtem ko liberalnejši Biden ne uživa tako fanatične podpore. Po podatkih ameriških analitikov, ki žal veljajo tudi pri nas, je med »neodločneži« največ mladih, prav ti pa so večinski poslušalci Kanyeove glasbe. Če bi se torej odločili, da svoj politični glas podelijo na podlagi glasbenega okusa, je bolj verjetno, da bi na ta račun izgubljal Biden in ne Trump.

Dva na ena?

Kanye je s svojo soprogo Kim Kardashian med estradniki eden bolj glasnih podpornikov Trumpa in njegove MAGA (Make America Great Again, op. a.) agende. Če bo torej zares kandidiral, bo v veliki meri zagovarjal tisto, kar zagovarja Trump. Kanye bi tako postal nekakšen Trumpov podaljšek, ki bi skrbel, da republikanske vrednote dobijo več medijskega časa, kot bi ga sicer.

Tovrstna taktika sicer v političnem svetu nikakor ni neobičajna. Samo vprašajte Bojana Požarja. 

Poleg tega bi Kanye, če bi dejansko želel konkurirati za zmago, svojo kandidaturo naznanil že veliko prej. In če je vsaj malo v stiku z realnostjo, se mora zavedati, da realnih možnosti za zmago nima. Torej so v ozadju presenetljive kandidature drugi razlogi. Pomoč političnemu prijatelju? Morda … 

Junior novinar

Prejšnji članekUniverza v Mariboru uvrščena na seznam najboljših mladih raziskovalnih univerz na svetu
Naslednji članekNajboljši zombi filmi vseh časov

Junior novinar

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.