Najboljši zombi filmi vseh časov

Najboljši zombi filmi, ki jih moraš videti v svojem življenju. Žanr zombi filma je nekaj, kar je bilo narejeno kot ogledalo družbe in je prikazovalo probleme, ki jih je imela družba. Še vedno jih ima, zato pa še vedno obstajajo zombi filmi, ki to prikazujejo. Ne za vse ljudi, ampak samo za tiste, ki to znajo prepoznati. Vsa hvala gre predvsem režiserju Georgu Romeru, ki je ta žanr ustvaril in ga predstavil ljudem. Pred samim seznamom pa nekaj odličnih predstavnikov zombi žanra, ki so vredni ogleda.

  • Skavti proti Zombijem (Scouts guide for the zombie apocalypse) – huda komedija
  • Jaz, Legenda (I am Legend) – Will Smith v boju proti okuženim
  • Kraljestvo (Kingdom) – korejski zgodovinski film z zombiji
  • Prevzetnost in pristranost in zombiji – angleška klasika z dodatkom zombijev
  • Dead Snow – danski film o zombi nacistih
  • Dekle z vsemi darovi (Girl with all the gifts) – druga generacija okuženih
  • One Cut Of The Dead – japonska zombi komedija
  • Braindead – novozelandski zombiji, ki so nam prinesli Petra Jacksona
7 Vrnitev v deželo zombijev
Vrnitev v deželo zombijev je nadaljevanje filma Dobrodošli v deželo zombijev.

Zombieland

Če noč neumnih mrtvecev ne bi bila uspešna, verjetno ne bi dobili tega filma s predolgim naslovom v slovenskem jeziku. Zombi komedija o skupini štirih naključnih oseb, ki so se našle med epidemijo. Neverjetna kemija skupine, humor in zelo dobre zombi scene so tisto, kar ta film loči od drugih. Omenim lahko tudi nadaljevanje, ki bi sicer lahko bilo boljše, a je vseeno dobro.

6 REC
REC je ponovno oživel žanr najdenih posnetkov in ga premaknil med zombije.

REC! (Snemaj!)

Španska zombi grozljivka, ki je eden najboljših primerkov filmov v žanru najdenih posnetkov (Found Footage). Novinarka in snemalec za svojo nočno oddajo sledita skupini gasilcev, ki je dobila klic zaradi gospe, ki kriči v svojem stanovanju. Po tem filmu so bili posneti še trije filmi, ki niso niti približno dovolj dobri. Da o ameriški predelavi Karantena (Quarantine) sploh ne govorim.

5 Svetovna vojna Z
Svetovna vojna Z nam je ponudila najboljši prizor v žanru hitrih zombijev.

Svetovna vojna Z

Ali sploh obstaja oseba, ki še ni videla spodnjega prizora? Verjetno ne. Hoteli smo kaos in zombije in to smo dobili v filmu Brada Pitta. Čeprav je eden najdražjih filmov vseh časov in eden z največ težavami med nastajanjem, ima tako nepozabne prizore, da je noro. Nekoč bomo dočakali tudi drugi del. Ko ti nekdo reče, da je to posneto po knjigi, mu ne verjemi. Samo naslov je isti, knjiga je vsaj tisočkrat boljša.

4 Noč neumnih mrtvecev
Noč neumnih mrtvecev je zmešala angleški humor in zombije.

Noč neumnih mrtvecev

Simon Pegg in Edgar Wright sta spisala scenarij za to parodijo na filme o zombijih. Britanski humor med izbruhom epidemije zombijev je fantastičen. Trojica Pegg, Wright in Frost so bili izstreljeni med zvezde in tam so tudi ostali. Noč neumnih mrtvecev pa je ena najboljših komedij vseh časov, ki odlično prikaže današnjo civilizacijo.

3 28 dni pozneje
28 dni pozneje kjer okuženi niso ravno zombiji, a je zaradi kakovosti filma to skoraj nepomembno.

28 dni pozneje / 28 tednov pozneje

Prvi del je mojstrovina Dannyja Boyla, v kateri se Jim (Cillian Murphy) zbudi v Londonu po 28-ih dneh. Kmalu ugotovi, da je šlo vse k vragu. Drugi del najde svoje dogajanje 28 tednov pozneje, ko okuženih na Otoku ni več. Pa je to res? Ne. Je res, da drugi del ni tako dober kot prvi? Odvisno, ampak načeloma ni. Je to sploh zombi film? Ne, ampak ga vsi dajejo na seznam filmov o zombijih.

2 Zora živih mrtvecev
Zora živih mrtvecev je film, ki je pred 16 leti na novo načel navdušenje nad zombiji.

Zora živih mrtvecev

Lahko je mišljen original iz leta 1978 »izpod kamere« Georga Romera. Lahko pa je mišljen še boljši film iz leta 2004 (Zack Snyder), ki je z odlično kakovostjo od mrtvih prebudila zombi žanr. Skupina ljudi ostane ujeta v nakupovalnem centru, cel svet pa je prekrit z zombiji. »Ko v peklu ne bo več prostora, bodo mrtvi hodili po zemlji.«

1 Vlak za Busan
Vlak za Busan je južno korejski film, ki ni le dober film o zombijih ampak čudovita drama.

Vlak za Busan

Korejski film o zombijih, ki se je takoj po premieri uvrstil med pet najboljših vseh časov. Med izbruhom zombi virusa, se oče in hči peljeta z vlakom do Busana. Ko se nekdo na vlaku okuži, se začne boj za preživetje. Filma ne gre prehvaliti, saj je odličen v vsakem pogledu, kar je velika redkost v tem žanru. Tako dober je, da bomo dobili nadaljevanje konec julija in ameriško predelavo. Nič od tega ne bo tako dobro kot prvi del, ampak vseeno.

Žiga Kastelic

Urednik portala Student.si

Prejšnji članekJe Kanye v resnici priskočil na pomoč prijatelju Trumpu?
Naslednji članek10 zanimivih dejstev o nas in našem planetu, ki jih verjetno še ne veš

Urednik portala Student.si

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.