10 zanimivih dejstev o nas in našem planetu, ki jih verjetno še ne veš

Planet earth on a green background. Green continents made from the crown of a tree. Clear azure water. The ecological concept of the survival of the planet.
Foto: Valentina Shilkina iz iStock

Velikokrat se nam zdi, da poznamo naš planet in človeški rod do potankosti. A vsake toliko časa se prikradejo fotografija, statistika ali pa članek, ki nam razkrijejo, da se skriva še mnogo nenavadnih dejstev o nas in našem planetu.

10 Kokakole ne prodajajo samo v dveh državah na svetu

Kokakola, pijača, ki se je prebila na vse trge po svetu. No, skorajda vse. Kuba in Severna Koreja se uspešno (uradno) upirata temu sladkemu napitku, ki je pravi simbol kapitalizma. Še vedno lahko dobiš kakšen požirek na črno za zelo visoko ceno.

Animacija različnih ljudi, ki pijejo kokakolo

9Naši možgani imajo ogromen trdi disk

Povprečen pametni telefon ima okoli 66 GB spomina. Naši možgani pa imajo na voljo kar 2 milijona in pol gigabajtov spomina.

GIF Star Windows prenos datotek

8Človeška koncentracija pada

V zadnjih 15 letih smo ljudje izgubili kar 4 sekunde koncentracije. To na žalost pomeni, da se lahko koncentriramo na določeno stvar za samo 8 sekund.

Ženska kroži s rokami in govori: "Fokus!"

7Roženice dihajo same

Roženica je edini del telesa, ki nima dotoka krvi in s tem ne pridobiva kisika iz krvi. Roženice namreč pridobivajo kisik iz zraka.

GIF mežikanje sivih oči

6Na straniščni školjki ljudje preživimo veliko časa

Še posebej, če nas na toaleto spremljata telefon ali pa revija. Ljudje naj bi na školjki preživeli vsaj 3 mesece svojega življenja.

GIF Elmo sedi na kahlici

5Štiriletniki so nadležno radovedni

Otroci nas velikokrat zabavajo s svojimi vprašanji. Malčki pač želijo razumeti svet okoli sebe. Povprečen štiriletnik vpraša okoli 400 vprašanj na dan.

GIF Otrok

4Samo 1 % bakteriji je nevarnih za naše zdravje

Bakterij se ljudje na smrt bojimo, čeprav je za nas škodljiv le majhen delež njihove populacije. Nekateri celo svarijo, da s človeško sterilnostjo pobijamo veliko koristnih bakterij.

mikroskopski posnetek bakterij

3Banane so naši bližnji sorodniki

Zveni čudno, ampak ne me še zapreti v norišnico. Ljudje in banana si delimo približno 60 % DNK sestave. Torej smo na nek način bolj podobni sadežu, kakor nekaterim sesalcem.

Dve lutki banan se šokirano pogledata.

2Levičarji so v večji smrtni nevarnosti

Seveda ne govorimo o politiki. Desničarji, statistično, živijo povprečno dlje kot levičarji. Seveda tej statistiki ne pomaga dejstvo, da ogromno levičarjev umre pri uporabi orodja, ki je namenjeno desničarski uporabi.

GIF Izrez iz Simpsonovih. Lik v GIFu reče: Notesi za levičarje!

1Po Evropi so lomastili levi

Prvi levi, s katerimi so se srečali Evropejci, niso bili v Afriki, temveč kar v domači Evropi. Izumrli so 1000 let pred našim štetjem, verjetno zaradi prekomernega lova.

GIF Leva, ki rjove

Urban Husu

Novinar

Prejšnji članekNajboljši zombi filmi vseh časov
Naslednji članekIzpitov je konec, kaj pa sedaj?

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.