Jernej Vrtovec: Imamo socialno bombo, kakršne v prejšnji vladi nismo videli

Jernej Vrtovec
»Vlada bi se morala za “šlamastiko” pri dobavi goriv ljudem najprej iskreno opravičiti. Ukrepi so bili slabo skomunicirani, zato so si še posebej obrtniki in kmeti naredili zaloge.« Foto: Facebook

»Vlada bi se morala za »šlamastiko« pri dobavi goriv ljudem najprej iskreno opravičiti. Ukrepi so bili slabo skomunicirani, zato so si še posebej obrtniki in kmeti naredili zaloge,« je uvodoma v četrtkovi Tarči dejal poslanec NSi (Nova Slovenija) Jernej Vrtovec. Po njegovem mnenju je šepala tudi komunikacija in dejal, da imamo socialno bombo, kakršne v prejšnji vladi nismo videli.

Cena nafte raste, stopnja DDV-ja ostaja enaka

»Veste, mi na vladi smo bili pred dvema, tremi meseci pred istimi dejstvi,« je še poudaril Vrtovec. »Vsaka vlada pač ubira svojo pot, kaj bo sprejela. Ta vlada se je pač odločila, da bo pomagala, kar pozdravljam, prevoznikom,« je dejal nekdanji minister in vlado pozval, naj pomaga tudi obrtnikom in podjetnikom, zlasti pa kmetom.

Opozoril je na neizpolnjevanje zavez, ki bi pripomogle k zelenem prehodu. »Vlada je popolnoma porezala okoljske dajatve, zato se upravičeno sprašujemo ali se bo zeleni dogovor izvedel ali bo ostal zgolj mrtva črka na papirju« in predlagal alternativo vladnim ukrepom: »V luči draginje bi se bilo smiselno pogovarjati o regulaciji višine DDV-ja. Cena nafte in bencina raste, stopnja DDV pa ostaja enaka. Država z dražjim sodčkom nafte in z dražjim prodanim litrom bencina pobere več dajatev. Torej zakaj ne bi na drugi strani šli ljudem nasproti z nižjim DDV-jem?«

Poudaril je, da je zalog nafte dovolj, bistvena pa je cena, ki se jo lahko blaži na različne načine. Eden izmed teh načinov je tudi s pomočjo DDV-ja.

Lahovnik: Dajatve se ne morejo znižati naenkrat

»Glede trenutnih razmer mislim, da se vsi strinjamo, da vemo, da so dajatve nekako dve tretjini cene vseh energentov, da je torej treba z dajatvami nekaj narediti. To, kar je vlada zdaj sprejela, da bo na 14 dni regulirala, če prav razumem, tudi trošarine ali pa dajatve prilagajala, pri tem je manevrski prostor. Te dajatve lahko delujejo v tem položaju kot avtomatski fiskalni stabilizator, da ni prevelikih nihanj. Je pa res, da so tu nekatere fiskalne omejitve. Ne morejo teh dajatev znižati naenkrat,« je prizore na bencinskih črpalkah in ukrepe nove vlade komentiral ekonomist Matej Lahovnik.

Matej Lahovnik
»Te dajatve lahko delujejo v tem položaju kot avtomatski fiskalni stabilizator, da ni prevelikih nihanj.« Foto: Wikipedia

Inšpekcija je svoje delo opravila, delo čaka še AVK

Dogajanje je komentiral tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han. »Jaz lahko rečem marsikaj, ampak sem ta trenutek minister in ko boste rekli, da jaz vplivam na to, da naj gre uprava stran in da bo prišla druga, me boste verjetno naslednjo oddajo vprašali: aha, ste nastavili svoje ljudi. Jaz se tako pač ne morem iti,« je na vprašanje, ali bi moralo vodstvo Petrola odstopiti, odgovoril minister Han. Povedal je, da je inšpekcija svoje delo že opravila, AVK (Javna agencija Republike Slovenije za varstvo konkurence) pa bo še šla v pregled. Dodal je, da naj bi njihov pregled trajal kar nekaj mesecev.

Matjaž Han
»Jaz lahko rečem marsikaj, ampak sem ta trenutek minister in ko boste rekli, da jaz vplivam na to, da naj gre uprava stran in da bo prišla druga, me boste verjetno naslednjo oddajo vprašali: aha, ste nastavili svoje ljudi. Jaz se tako pač ne morem iti.« Foto: Wikipedia

»Jaz sem vesel, da sta v tem studiu dva nekdanja ministra in vesta, kako je, kadar je težko, res težko biti minister. Ena stvar, strinjam se in mi se tudi zaradi tega, ker smo zdaj v tem času zmanjšali oziroma dali na ničlo vse okoljske dajatve, nismo odpovedali zelenemu prehodu. Enako bi lahko mi očitali vam, ko ste zamrznili cene, zamrznili cene. Mi smo naredili to, da nismo naredili previsokega skoka pri nafti. Morate vedeti, nafta v tem trenutku po vsej Evropi stane dva evra in še več,« je dejal minister Han.

Vrtovčeva rečitev so nižji davki

Vrtovec je odgovoril: »Ne trdim, da je to napačen ukrep glede na krizne razmere, tudi pretekla vlada je to naredila. Ampak smiselno bi se bilo pogovarjati o DDV.«

»Vi se morate zavedati, da ceni nafte in bencina rasteta. DDV-stopnja ostaja enaka, torej država več pobere z dražjim sodčkom nafte, z dražjim prodanim litrom, več pobere denarja država sama v državni proračun. Zakaj torej ne bi na drugi strani šli ljudem nasproti z nižjim DDV,« je dodal Vrtovec.

Petrol je z zadrževanjem goriva zaslužil bajne vsote

»Petrol je zadnji, ki se lahko pritožuje nad regulacijo, ker so prav zaradi regulacije edini od večjih trgovcev odprti ob nedeljah in prodajajo veliko trgovskega blaga po lepih maržah,« je bil jasen Lahovnik.

Petrol logo
Petrol je bajno zaslužil.
Foto: Wikipedia

Kako se lahko rešimo?

»Težko polemiziram z gospodom nekdanjim ministrom, ki je pač ta resor vodil in seveda bolj pozna zadeve kot on,« je dejal minister Han. Po njegovem mnenju bi bilo najprej treba ljudem enkratno pomagati s subvencioniranjem za socialno ranljiva gospodinjstva. »To je treba narediti, da bodo tisti, ki res ne morejo plačevati, predvsem pozimi lahko plačevali električno energijo,« je dejal.

Rešitev so po Hanovem mnenju lahko tudi nižji davki. »Vendar če znižamo DDV, moramo ceno na neki način zabetonirati, da se ne bodo prelevile v končne, v maržo, zdi se mi, da je to treba narediti. Pri omrežnini bi bil jaz zelo previden in je ne bi znižal tako, kot so naredili v prejšnji vladi, ampak naša ideja je, da je ne bi več plačevali.« Po Hanovih besedah država pripravlja kovček za reševanje težav, ki se bodo nakopičile, da bo lahko posredovala pravočasno.

Money saving, first time asset / property buyer concept
Se bomo rešili z nižjimi davki?
Foto: William_Potter iz iStock

Lahovnik je omenil tudi problem monopolnih podjetij, ki bodo zagotovo zvišala stroške energije. »Recimo zbornica, združenje komunalnih podjetij so rekli, da bodo položnice dražje 10-15 odstotkov. To bo res velika težava zato, ker je že zdaj, če gledamo tiste položnice, težko razumeti različne postavke,« je dejal.

Prejšnji članekVzgojili bakterijo iz italijanskih mumij, ki je nevarna za ljudi
Naslednji članekNajboljše ideje za športne aktivnosti na Koroškem

Uporabljamo Akismet za manjšanje neželenih oglasnih komentarjev (spam). Politika zasebnosti.